Iris uit Noord wint met ontwerp Natuurcentrum Waterland

  Nieuws
Iris op het podium. (Foto: aangeleverd)
Iris op het podium. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - Iris van Bommel - 14 jaar - uit Amsterdam-Noord heeft de 4YOU-prijs 2018 gewonnen van het 4e Gymnasium (Amsterdam-West) met haar ontwerp voor een natuurcentrum voor Waterland-Oost met als thema 'Eén met de natuur'. 4You is bestemd voor die leerlingen die net wat meer uitdaging kunnen gebruiken. Zij gaan 2 uur per week tijdens schooltijd aan de slag met een eigen project. Dit project kan van alles zijn; het schrijven van een boek, het maken van een website, het ontwikkelen van een nieuw leersysteem… je kunt het zo gek niet bedenken of het mag.
Iris heeft een ontwerp gemaakt voor een natuurcentrum in Waterland-Oost, omdat ze het ontzettend jammer vindt dat dat er nog niet is. Daarnaast heeft ze een maquette gemaakt en een businessplan geschreven, waarvan ze het eerste exemplaar heeft uitgereikt aan een aantal deskundigen op het gebied van natuurbeheer. De jury, bestaande uit leraren en de winnaar van vorig jaar, verkoos haar project tot winnaar uit de 14 4YOU-presentaties die op woensdag 6 juni werden gehouden in de filmzaal van het 4e Gymnasium. De jury prees het compleet zijn van het eindresultaat en gaf aan dat ze er niet van op zouden kijken, als dit plan van Iris nog eens werkelijkheid zou worden. Iets waar Iris zich ook in de toekomst voor in zal blijven zetten. Zij vindt het enorm belangrijk dat kinderen al jong van de natuur leren houden. Door er meer over te weten te komen, erin te spelen maar ook rust te vinden naast de drukke stad. Door één te zijn met de natuur. Hoe leuker kinderen natuur vinden, hoe meer ze deze als volwassenen zullen willen beschermen.
Iris hoopt haar businessplan ook nog aan te mogen bieden bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De Landschappen en de Gemeente Amsterdam. Daarbij hoopt ze op kritische feedback zodat het businessplan aangescherpt kan worden naar een reëel uitvoerbaar plan. Iris sloot haar presentatie dan ook af met de zin 'Graag tot ziens in natuurcentrum Waterland'.

Meer berichten