Oorlog in mijn buurt, indrukwekkend project voor scholieren

Nieuws
(Foto's: aangeleverd)
(Foto's: aangeleverd) rodi.nl

NOORD - Leerlingen van de Kinderboom groep 8 A en 8B presenteerden vrijdag in de Twiskeschool, onder leiding van Evelyne Draaijer projectleider Oorlog in mijn buurt, de oorlogsverhalen die ze verkregen via interviews met ouderen die de oorlog in Amsterdam-Noord en directe omgeving meemaakten. Een aantal geïnterviewden waaronder Evert van Voorst van het Zuideinde Amsterdam, Marten Wijbenga van het Historisch Centrum Tuindorp-Oostaan, Harry Sablevolle en Marion Schaap waren bij de presentatie aanwezig.
De leerlingen waren zeer onder de indruk van de verhalen van de ouderen die de oorlog hebben meegemaakt. Arseny Eskander, een van de leerlingen van groep 8A, deed na zijn presentatie een oproep aan de wereldleiders van nu om te praten met elkaar, conflicten oplossen zodat er geen oorlog meer komt. Hij bedankte de geïnterviewden en zei dat zijn klasgenoten waarschijnlijk de laatste generatie is, die uit de eerste hand nog over de WO-2 konden worden geïnformeerd. Arseny meldde zich spontaan als erfgoeddrager, die op 10 juli in Amsterdam met andere erfgoeddragers uit het land bijeenkomt voor een eermoment en medaille- uitreiking.
"Leerzaam", was de reactie van de leerlingen op het oorlog in mijn buurtproject. Zij hoorden over de bombardementen in de Van der Pekstraat bij de Fokkerfabriek. De voedseltochten naar de kop van Noord-Holland, de onderduikers, het Joodse pleegzusje van Marian Schaap dat als 10 maanden oude baby bij hen in huis kwam en daar bleef omdat haar ouders in Sobibor werden omgebracht. Het eten van aardappelschillen suikerbieten en het werken van Jo Oosterbrink op een boerderij in ruil voor een kan melk en een klontje boter kwam hard binnen. Evert van Voorst vertelde de jongeren over de enorme armoede in oorlogstijd, zijn hongertochten met broer en zus om aardappelen, suikerbieten te halen,de razzia’s en het opwekken van licht door te fietsen. Ze waren trots op deze man die zijn eigen huis timmerde en nu werkt aan de rekwisieten voor de Volksopera die komende vrijdag in Amsterdams-Noord wordt opgevoerd. Hij maakt als replica het monument ter nagedachtenis aan de meisjes van de Falconfabriek, die in oorlogstijd regenjassen maakten en werden verraden en gefusilleerd.
Het bezoek aan de Joodse dame Fanny in Amersfoorts, die haar hele familie verloor in de kampen zullen de leerlingen ze niet snel vergeten. Evenals het verhaal van Marten Wijbenga die vertelde dat bij bombardementen er onder de trap werd gescholen. Hij vertelde van een klein kind dat in een kistje met slot werd gestopt zodat die niet kon vluchten. Claustrofobie voor kleine ruimtes achtervolgt die man nog altijd. Vanwege het Suikerfeest konden een aantal kinderen hun presentatie niet houden maar zij werden vervangen door hun groepsgenoten. Oorlog in mijn buurt is voor de 8e- groepers van de Kinderboom gaan leven. Voor een volgend project zal museum Grietje Tump worden benaderd in Landsmeer. Museumdirecteur Frans Poulain zal dan aan de hand van oorlogsherinneringen van zijn ouders, documenten en attributen uit de oorlog over e Landsmeerse oorlogsgeschiedenis verhalen.

(Foto's: aangeleverd)