Kinderband uit Amsterdam-Noord doet het goed in Zuid-Korea

  Nieuws
The Vogel Orchestra. (Foto: aangeleverd)
The Vogel Orchestra. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - De Muziekstraat uit Amsterdam-Noord startte een aantal jaar geleden het project The Vogel Orchestra - een muzikaal zomerkamp voor kinderen uit de Vogelbuurt. Niemand had voorzien dat de muziekstukken buiten de buurt gehoord zouden worden, laat staan zouden uitverkopen in Zuid-Korea. Deze zomer vindt alweer de vierde editie plaats in de Tolhuistuin.


In 2015 waren kunstenaars en muzikanten ROOSPEEE en Rosa Ronsdorf van RORO Ginnungagap op zoek naar een nieuwe vorm van muziek maken. Na een gesprek met Sarah Jonges van de sociaal-culturele stichting De Muziekstraat kwamen ze tot een nieuw concept - een betaalbaar zomerkamp voor kinderen die niet op vakantie gaan, met als einddoel het maken van een kwalitatief muziekkunstwerk. The Vogel Orchestra was geboren. "In drie dagen tijd proberen we op een zo vrij mogelijke manier een experimenteel muziekstuk op te nemen. Inmiddels hebben we drie muziekstukken gemaakt met meer dan zestig kinderen", zegt Ronsdorf.
Elke editie van The Vogel Orchestra wordt uitgegeven op cd of cassette tape met een bijpassende artistieke hoes. De hoezen worden gemaakt in samenwerking met Terry Bleu Publishing - een onafhankelijke zeefdruk en Riso-print uitgeverij in Amsterdam-Noord die zich niet beperkt tot Nederland. "Hugo Rocci van Terry Bleu Publishing reist regelmatig de wereld over om zijn drukwerk te tonen"' legt Ronsdorf uit. "Hij staat op beurzen en gaat langs winkels in Europa, Amerika en Azië. En zo belandde The Vogel Orchestra in een klein kunstwinkeltje in Zuid-Korea - Ghost Books. Ze lagen nog maar net in de schappen van Ghost Books toen Terry Bleu Publishing een belletje kreeg - ze wilden meer. Ronsdorf was er blij door verrast: "We hadden van elke editie een paar exemplaren meegegeven. Na een maand was het al uitverkocht. Nu sturen we om de zoveel tijd een nieuwe lading. Korea loves The Vogel Orchestra!"
Deze zomer zal er in Amsterdam-Noord een vierde editie worden gemaakt. 23, 24 en 25 juli staan de opnames gepland in de Tolhuistuin. Kinderen van 7 tot en met 10 jaar kunnen meedoen aan The Vogel Orchestra, de kosten zijn 15 euro voor de driedaagse cursus (met Stadspas 7,50 euro). Aanmelden kan via info@stichtingmuziekstraat.nl.

Meer berichten