Van diender tot patiënt - Verhalen van een Amsterdamse politieagent en zijn PTSS

  Nieuws
Joeri Sterringa. (Foto: Vincent de Vries/RM)
Joeri Sterringa. (Foto: Vincent de Vries/RM) (rodi.nl)

AMSTERDAM - Joeri Sterringa (41) werkt sinds 1996 als politieagent in Amsterdam. Tijdens zijn werk heeft hij veel meegemaakt. Veel leuke dingen, maar ook ingrijpende en emotionele zaken. In zijn allereerste boek dat onlangs is uitgekomen 'Van diender tot patiënt - Verhalen van een Amsterdamse politieagent en zijn PTSS' vertelt hij hier openhartig over.


Eén incident, 28 mei 2009, is de spreekwoordelijke druppel en hij krijgt een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij is de afgelopen jaren verschillende keren in therapie geweest, maar hij bleef aan het werk. In dit boek schrijft Sterringa over zijn ingrijpende ervaringen. Hij schrijft onder meer over zijn ervaring met de Damschreeuwer, 4 mei 2010, bij de Nationale herdenking op de Dam. Ook beschrijft hij wat PTSS met hem heeft gedaan. Hij zal nooit meer dezelfde worden en hij moet dit accepteren. Hoe moeilijk dat ook is.

Fragment


Ook de dood van de toen 19-jarige Denny Veldwijk uit Amsterdam-Noord heeft veel gedaan met Sterringa. Denny werd in 2007 doodgestoken op de tramhalte op het Koningsplein in Amsterdam. Een fragment hierover uit zijn boek: We rijden door en ik stop mijn auto vlakbij de jongen op de grond. Op het moment dat ik stop en naar de jongen kijk zie ik meteen dat het mis is. Hij is buiten westen en ik vermoed ook dat hij niet meer ademt. Ik stap uit en kniel naast de jongen op de grond. Ik pak mijn handschoenen. Ik zie dat de twee studenten naast de auto staan, maar niet veel doen. De vrienden van de gewonde jongen schreeuwen heel erg en trekken aan hem. Ze zijn duidelijk onder invloed van alcohol. Ik heb mijn handschoenen aan en trek het shirt van de jongen stuk. Ik zie duidelijk een steekwond in de borst. Er is geen ademhaling en hartslag meer. Ik begin met reanimeren....
Met zijn verhaal hoopt Sterringa PTSS binnen de politie bespreekbaar te maken. "Daarnaast zou ik willen dat mensen wat meer begrip hebben voor het werk dat we doen. Achter het uniform zit ook een mens met gevoel! Wie meer wil lezen kan het boek aanschaffen. ISBN: 9789402245677. Voor meer informatie www.boekscout.nl.

Meer berichten