Kinderen en jongeren uit Oud Noord aan het woord

  Nieuws
Conferentie 'Betere kansen voor de jeugd in Oud Noord'. (Foto: E. v. Eis)
Conferentie 'Betere kansen voor de jeugd in Oud Noord'. (Foto: E. v. Eis) (rodi.nl)

NOORD - Op de zonnige donderdagmiddag 5 juli zaten kinderen, jongeren, ouders en andere bewoners van Oud Noord, medewerkers van het stadsdeel en van organisaties in de buurt met elkaar om tafel in Huis van de Wijk De Meeuw in Amsterdam-Noord. Ze waren gekomen voor de conferentie 'Betere kansen voor de jeugd in Oud Noord'.


Hier bespraken ze de resultaten van het onderzoek dat Stichting Alexander tussen half februari en half mei in hun buurten heeft uitgevoerd. Stichting Alexander organiseerde onder ander panelgesprekken met ouders, kinderen en jongeren, hield straatinterviews en liet de Kinderraad Volewijck een buurtonderzoek doen. Buurtbewoners van alle leeftijden konden vertellen wat goed is en wat beter kan in Oud Noord, hoe de mensen er met elkaar omgaan en wat je in je vrije tijd wel en niet in de buurt kunt doen. Ze vinden Oud Noord gezellig en ze kennen en groeten elkaar. Aan de andere kant zijn er ook minpunten, zoals vuil op straat en hondenpoep. Een van de kinderen van de Kinderraad geeft goede raad:
“Als je afval hebt en je wilt het kwijt. Gooi het dan in een prullebak. Want dat geeft schoonheid!"
In drie gespreksrondes konden de deelnemers aan de conferentie hun ideeën en aanbevelingen voor een beter Oud Noord met elkaar bespreken en op de papieren tafelkleden schrijven of tekenen. Esther Lagendijk van het dagelijks bestuur Noord nam ook deel aan de gesprekken. Zij vermeldde bij de afsluiting van de conferentie dat het stadsdeel en de organisaties in de buurt, waar mogelijk, met de tips en aanbevelingen aan de slag gaan. Sommige dingen zijn wel eenvoudiger te realiseren dan andere: extra veilige oversteekplaatsen bij de herinrichting van straten is makkelijker dan extra plekken voor jongeren of zorgen voor minder ruzie op straat en op school. Al had één van de aanwezige kinderen ook daar een simpele oplossing voor: "Gewoon normaal doen"

Meer berichten