Audiovisueel, theatraal schouwspel - Stadsproject OOG Amsterdam, een cadeau aan de stad

  Nieuws
OOG-Den-Bosch_De-Heus. (Foto: aangeleverd)
OOG-Den-Bosch_De-Heus. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - Door middel van een hijskraan is onlangs de interactieve kunstinstallatie OOG Amsterdam, met een iris van 4 meter, aan de gevel van A Lab in Amsterdam-Noord geplaatst. OOG Amsterdam is een stadsproject van artistiek leider/creator Lucas De Man en ontwerper Pascal Leboucq van Stichting Nieuwe Helden en is een cadeau aan de stad en haar bewoners. Op 12 meter hoogte kan de bezoeker vanaf 17 augustus aanstaande plaatsnemen in OOG Amsterdam en een audiovisueel, theatraal schouwspel ervaren.


Stichting Nieuwe Helden wil met OOG Amsterdam de mens meenemen op een zoektocht naar een menselijke stad, de bezoeker krijgt de mogelijkheid om vanuit een uniek perspectief naar de stad te kijken en zo dichterbij mede-stadsbewoners en zichzelf te komen. "OOG Amsterdam gaat over een stad die zich openstelt en waar mensen gezien worden", aldus Lucas De Man. Zittend in de pupil kan de bezoeker zich losmaken van alles om zich heen, zonder iets te moeten.

Koop en geef


OOG Amsterdam is een sociale installatie volgens het idee ‘Koop een kaartje, geef een kaartje’. Mensen, bedrijven en organisaties geven een deel van de door hen aangeschafte toegangskaarten door aan een aantal geselecteerde sociaal-innovatieve en maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld aan de vrijwilligers van Markant, Voedselbank Amsterdam, en BuurtBuik. De lijst met donerende organisaties en bedrijven staat open en wordt gedurende het project aangevuld. Organisaties als Breitner Academie, Zadelhoff en café/restaurant THT hebben al aan ongeveer twintig sociale organisaties gegeven.

Uitbreiding


Bovendien wil Stichting Nieuwe Helden het publiek meer betrekken bij het stadsproject en wordt er samengewerkt met Amsterdammers die de rol van host op zich nemen. OOG Amsterdam is op zoek naar uitbreiding van het aantal hosts, het crowdsource team bestaande uit Daan van Engelen en Lisa Schaeffer reizen door de gehele stad. Meer informatie over stadsproject OOG Amsterdam, inclusief het kopen van een kaartje en samenwerken als host is te vinden op www.oogamsterdam.nl. OOG Amsterdam is van 17 augustus tot en met 21 oktober te bezoeken, in A Lab van 17 augustus tot en met 16 september, en in Pakhuis de Zwijger van 24 september tot en met 21 oktober.

Meer berichten