Openingsfeest Noord/Zuidlijn 21 juli - Rondleidingen, ontmoetingen en gezelligheid bij station Noord
  Nieuws

Nu nog leeg. Zaterdag 21 juli decor van allerlei feestelijkheden. (Foto: Tony Schouten)
Nu nog leeg. Zaterdag 21 juli decor van allerlei feestelijkheden. (Foto: Tony Schouten) (rodi.nl)

NOORD - De Noord/Zuidlijn gaat zondag 22 juli rijden en om dat te vieren wordt er de dag daarvoor, zaterdag 21 juli, een feestje gevierd. Die dag kan iedereen tussen 14.00 uur en 21.00 uur gratis rijden met de nieuwe metro. Nou is dat op zich al de moeite waard, maar om de dag een extra feestelijk tintje te geven vinden er die middag en avond allerlei festiviteiten langs de lijn plaats.


Niet alleen in de stations zijn 21 juli diverse acts te zien; ook rondom de stations vinden verschillende festiviteiten plaats. Hieronder is het programma rondom station Noord te vinden. De feestelijkheden zijn van 14.00 tot 18.00 uur.

Rondleiding


Het gebied rondom het gloednieuwe station Noord wordt getransformeerd tot een nieuw stedelijk centrum met circa 6.000 woningen en diverse voorzieningen: werklocaties, horeca, een hotel, een tentoonstellingsruimte en een bioscoop. Het wordt een plek om te wonen, werken, winkelen en ontspannen. Het projectteam van de gemeente is aanwezig om alles over de ontwikkeling van het stationsgebied, maar ook de naastgelegen projecten als het Buikslotermeerplein, Elzenhagen Zuid, Noorderkwartier te vertellen. Er worden ook maquettes van Elzenhagen Zuid en het stationsgebied tentoongesteld. Elk uur start een rondleiding voor maximaal twintig personen. Het verzamelpunt is bij de informatiekraam van de gemeente nabij de entree van station Noord. Inschrijven is niet nodig.

Fietstocht


Vanaf station Noord geeft gids Adri Doorneveld vanaf 14.30 uur elk uur, per fiets, een rondleiding door ‘Landelijk Noord’. Dit is het gebied ten noorden van de ringweg A10, dat bestaat uit een prachtig veenweidegebied en de dorpen Zunderdorp, Ransdorp, Holysloot en Durgerdam. De fietstocht is voor maximaal twintig personen. De eerste fietstocht start om 14.30 uur, de laatste fietstocht is om 17.30 uur. Fietsen worden verzorgd door NDSM-bikes. Graag van tevoren inschrijven. De fietstochten zijn gratis.

Informatiekramen


Er gebeurt ontzettend veel in de omgeving van station Noord. Recht tegenover de noordelijke ingang van het station kunnen bezoekers langs verschillende informatiekramen lopen om in gesprek te gaan met de mensen die dagelijks met de ontwikkeling van dit gebied bezig zijn. De volgende partijen zijn hierbij aanwezig: stadsdeel Noord/Noordmakers, gemeentelijk projectteam, Jongeren Informatie Punt (JIP), projectontwikkelaars Wonam en AM en buurtsuper ‘de Onkruidenier’. Bas Kok, schrijver van onder meer het boek ‘Metromorfose’ is ook aanwezig om over Noord te vertellen. Dit doet hij aan de hand van een quiz en beeldmateriaal. Verder is Boekhandel De Plantage erbij met boeken over Noord.
Ook voor de kinderen is er op het terrein tegenover de metrotoegang van alles te doen. Zij kunnen zich uitleven op het springkussen, de klimmuur of het urban tenniscourt. Het is ook mogelijk om zelf een gezonde smoothie te maken door hard te trappen op de Shakefiets. Ook kan er met Noordje een eigen metrowagentje worden geknutseld. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de buurtband Kantjeboord, zangers en muzikanten van de Muziekstraat; Over het IJ Festival is erbij om bezoekers te verrassen met een theatraal optreden.
Het Openbaar Vervoer van, naar en in Amsterdam gaat dus vanaf 22 juli veranderen. Wie wil weten wat dat betekent kijkt op wijnemenjemee.nl/lijnennet/over/.

Meer berichten