Dementievriendelijke looproute geopend - Boodschappenroute helpen om weg te vinden naar winkelcentrum

  Nieuws
Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk heeft zojuist de laatste symbolen aangebracht waarmee zij de boodschappenroute officieel heeft geopend. Links naast haar Jim Bowes van Natural Media Experts. Om hen heen bezoekers van het Odensehuis en buurtbewoners. (Foto: Richard Mouw)
Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk heeft zojuist de laatste symbolen aangebracht waarmee zij de boodschappenroute officieel heeft geopend. Links naast haar Jim Bowes van Natural Media Experts. Om hen heen bezoekers van het Odensehuis en buurtbewoners. (Foto: Richard Mouw) (rodi.nl)

NOORD - Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk opende afgelopen woensdag de zichtbare looproute op stoeptegels tussen Odensehuis Het Schouw en Winkelcentrum Boven ‘t IJ. Winkeliers zoals Hema, BCC en Jumbo die een training volgde om vertrouwd te raken met dementie, ontvingen tijdens de opening een officieel vignet. Op initiatief van Odensehuis Het Schouw, in samenwerking met Stadsdeel Noord en de winkeliersvereniging van winkelcentrum Boven ‘t IJ, is een boodschappenroute op stoeptegels aangebracht.
De route kent twee symbolen. Eén symbool staat voor het Odensehuis, de ontmoetingsplaats voor ouderen met speciale aandacht voor mensen met (beginnende) dementie en hun naastbetrokkenen. Het tweede symbool is een winkelwagentje en staat voor de route naar het winkelcentrum. Met pijlen is de looprichting aangegeven.

Zelfstandig

De route helpt mensen met dementie om zo lang mogelijk zelfstandig hun boodschappen te kunnen doen. Zelfstandigheid is belangrijk voor het gevoel van eigenwaarde. Dementie kan zich ook uiten in gedrag dat niet meteen herkend wordt als kenmerk van dementie. Onverwacht gedrag roept wel eens onbegrip en ongeduld bij anderen op. De online training van de landelijke organisatie Samen dementievriendelijk helpt winkelpersoneel om vertrouwd te raken met dementie. Daardoor blijven mensen met dementie zich welkom voelen in de openbare ruimte. Winkeliers die de online training hebben gedaan, ontvangen een vignet dat laat zien dat de winkel dementievriendelijk is.
In Amsterdam-Noord wonen relatief veel mensen van boven de 70. Ook in de nabije omgeving van het Buikslotermeerplein mét winkelcentrum Boven ’t IJ wonen veel ouderen. Het merendeel doet zijn boodschappen in het winkelcentrum. Onder hen bevinden zich steeds meer mensen met dementie. "Er is geen medisch antwoord op de ziekte, dus er moet meer aandacht komen voor hoe we er als samenleving mee omgaan", vindt Jonne Meij van het Odensehuis. De winkelroute is hier een voorbeeld van.

Meer berichten