'Droom komt stap dichterbij' - 14-jarige Iris van Bommel biedt businessplan aan

  Nieuws
Saskia Groenewoud, Iris van Bommel en Eduard Proper. (Foto: aangeleverd)
Saskia Groenewoud, Iris van Bommel en Eduard Proper. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - De 14-jarige Iris van Bommel heeft een droom: een natuurcentrum voor Waterland-Oost. Zij houdt enorm van de natuur en beseft dat de natuur heel belangrijk is voor mensen, jong én oud, mét en zonder beperking. Daarom had zij in het kader van het 4YOU-project van haar school, het 4e Gymnasium in Amsterdam-West, een natuurcentrum met als thema 'Eén met de natuur' ontworpen. Met dit ontwerp inclusief businessplan en maquette, heeft Iris de 4YOU-wedstrijd van haar school gewonnen.


Belangrijker nog vindt Iris dat het niet bij plannen blijft. Daarom heeft zij haar businessplan en maquette al aan veel geïnteresseerden laten zien in de hoop dat er mogelijkheden zijn tot het daadwerkelijk realiseren van een natuurcentrum in Waterland. Dit kwam ook Saskia Groenewoud, portefeuillehouder Openbare ruimte en economie van het Dagelijks Bestuur van Amsterdam-Noord, ter ore. Zij wil als bestuurder graag weten wat er leeft bij de mensen in Noord. Daarom mocht Iris haar businessplan aan Saskia aanbieden en vertellen waarom zij de natuur zo belangrijk vindt.
Saskia wil als bestuurder graag mensen met gelijke ideeën en initiatieven bij elkaar brengen en ruimte geven; met hen meedenken en meewerken. Daarom waren bij dit gesprek ook stadsdeelecoloog Fred Haaijen en ondernemer Eduard Proper aanwezig. Iris vertelde vol vuur over de meerwaarde van de natuur voor mensen. Niet alleen voor toeristen maar juist ook voor de Noorderlingen zelf, als compensatie voor de drukte in de stad. En om het groen voor de toekomst te behouden voor Noord, want hoe leuker kinderen natuur vinden, hoe meer ze deze als volwassenen zullen willen beschermen.
En dat het concept van Saskia Groenewoud 'Versterken door verbinden' effect heeft, dat blijkt maar weer. Ook ondernemer Eduard Proper werkt aan plannen voor een educatief centrum. Hij was zeer onder de indruk van het plan van Iris en raakvlakken zijn er zeker. Natuurlijk zijn er veel hobbels te nemen, denk aan vergunningen, investeringen, bestemmingsplannen en subsidieaanvragen. De oplevering van een educatief centrum zal dan ook nog wat jaren duren, maar het uitkomen van de droom van Iris is weer een stukje dichterbij gekomen.

Meer berichten