Noord/Zuidlijn voorzien van mobiele dekking

Nieuws

NOORD - Vodafone, KPN, T-Mobile en Tele2 hebben afgelopen weekend het mobiele netwerk op de Amsterdamse Noord/Zuidlijn geactiveerd. Dankzij 194 antenne-installaties en een 11,5 kilometer lang ringleidingsysteem met signaal verspreidende coaxkabels, is er op het gehele metrotraject (incl. stations) 2G-, 3G- én 4G-dekking. In de afgelopen weken is het mobiele netwerk uitvoerig getest om storingen op andere netwerken, zoals het C2000 netwerk van hulpdiensten, te voorkomen.
Het netwerk op de Noord/Zuidlijn is een intensieve samenwerking tussen de verschillende mobiele providers om klanten ook onder de grond in het openbaar vervoer een goede mobiele gebruikerservaring te bieden. Daarom hebben ze het afgelopen jaar hard samengewerkt aan de realisatie van mobiele dekking op de verschillende stations en in de metrotunnel. Vodafone heeft daarbij de leiding genomen over het ontwerp en de bouw van de infrastructuur.
Het bereik op de stations wordt gerealiseerd met behulp van kleine (richt)antennes. In de tunnels wordt de dekking verzorgd door coaxkabels die, dankzij kleine gaatjes in de kabelmantel, mobiel signalen kunnen verspreiden en ontvangen. Alle mobiele operators maken op het traject gebruik van hetzelfde netwerk met dezelfde zendmasten en antennes. De afgelopen maanden is het mobiele netwerk op de Noord/Zuidlijn uitgebreid getest, maar vanaf gister gaan er naar schatting ruim 120.000 reizigers per dag gebruik van maken. Het netwerk wordt daarom de komende tijd nog intensief gemonitord en verder geoptimaliseerd voor een zo goed mogelijke gebruikerservaring.