Straatsymfonieorkest brengt Cuba naar Amsterdam - Gratis optreden van Ricciotti-ensemble

  Nieuws
Ricciottiando en Cuba. (Foto: Wouter Nooitgedagt)
Ricciottiando en Cuba. (Foto: Wouter Nooitgedagt) (rodi.nl)

AMSTERDAM - Muziekliefhebbers kunnen zich even in Cuba wanen tijdens de gratis zomerconcerten van het Ricciotti-ensemble. Deze vinden woensdag 8, donderdag 9, zaterdag 18 en zondag 19 augustus plaats op meerdere plekken in Amsterdam en zo ook Noord. De 42 jonge muzikanten van dit straatsymfonieorkest brengen Cubaanse muziek. Samen met de Cubaanse jazzpianist Ramón Valle spelen ze bekend en minder bekend Cubaans repertoire van alle tijden in alle stijlen.
Het optreden van het Ricciotti-ensemble staat in het teken van Cuba, een land met een rijke muziekcultuur waarvan we in Nederland slechts een fractie te horen krijgen. Speciale gast is pianist Ramón Valle, opgegroeid in het Cubaanse Holguín, maar al jaren woonachtig in Nederland. Ramón staat bekend om zijn expressieve, virtuoze stijl: jazz, klassiek en Cubaanse muziek smelt hij volgens de concertorganisatie samen tot een geheel nieuw genre, begeleid door het Ricciotti.
Het publiek maakt kennis met Cubaanse muziek, uit de concertzaal en van de straat, van vroeger en nu. "We gaan verder dan de stereotype salsa", vertelt dirigent Leonard Evers. "We spelen bijvoorbeeld muziek van barokcomponist Esteban Salas y Castro en van hedendaagse Cubaanse componisten, zoals onze solist Ramón Valle. Daarnaast spelen we Cubaanse pop- en jazznummers en uiteraard veel populaire muziek 'van de straat'. Het publiek kan dansen op een authentieke son, conga, rumba en charanga of op de wat bekendere salsa en hiphop."

Inzamelingsactie

Tijdens de zomertournee zamelt het Ricciotti kleine muziekaccessoires in die het orkest later dit jaar naar Cuba meeneemt, waar het op tournee gaat. Iedereen die zelf iets over heeft of wil doneren, kan dit tijdens het concert inleveren. Denk aan muziekaccessoires als rieten, snaren, mondstukken, dempers en onderhoudsmaterialen. Deze worden uitgedeeld aan Cubaanse samenwerkingspartners zoals (jeugd)orkesten, muziekscholen, straatartiesten en kunstenaars.
De zomertournee door Nederland maakt deel uit van een grotere culturele uitwisseling tussen het Ricciotti en Cubaanse organisaties. Het concert is zaterdag 18 augustus om 16.00 uur in Huis van de Wijk, Waterlandplein 302, Amsterdam-Noord te beleven. Diezelfde dag is het optreden om 20.00 uur in het Zonnehuis, Zonneplein 30, Amsterdam-Noord en zondag 19 augustus zijn ze om 14.00 uur in de Tolhuistuin, IJpromenade 2, Amsterdam-Noord te bewonderen. Meer informatie over de optredens elders in Amsterdam en Nederland: www.ricciotti.nl.

Meer berichten