'Ik werk aan mijn toekomst' - Vrijwilligerswerk kan statushouders veel bieden

  Nieuws
Faten Kadan. (Foto: Jackie Mulder)
Faten Kadan. (Foto: Jackie Mulder) (rodi.nl)

NOORD - Het doen van vrijwilligerswerk kan heel waardevol zijn voor statushouders om aansluiting te vinden bij de Nederlandse samenleving. Ze zijn vaak nog bezig met het leren van de taal, kennen nog niet zoveel mensen en willen graag een nieuw leven opbouwen. Het doen van vrijwilligerswerk kan hierin een zinvolle, helpende schakel zijn. "Ik doe graag iets terug voor de gemeenschap die mij geholpen heeft", aldus Faten Kadan (33).
Faten kwam in 2015 alleen vanuit Damascus, Syrië, naar Nederland. Sinds 2017 woont ze in Amsterdam-Noord. "Gelukkig met mijn kinderen en mijn man. Ik sprak de taal niet, begreep de brieven die ik kreeg niet en wist niet eens dat er naast mijn huis een organisatie was die vluchtelingen ondersteunt. Ik ben de taal gaan leren en werk nu twee dagen in de week vrijwillig als tolk bij Warm Welkom. Hier deel ik mijn kennis en ervaring en kan ik advies geven aan de nieuwkomers van nu. Ik herken hun verhalen. Ik leer elke dag, werk aan mijn toekomst, voel mij nuttig en doe graag iets terug voor de gemeenschap die mij geholpen heeft."
Toen Muzzafar (34) drie jaar geleden vanuit Irak naar Amsterdam-Noord kwam, moest hij het meest wennen aan de taal en aan de brieven die hij kreeg, bijvoorbeeld van de gemeente. Wat moest hij hier precies mee doen? Wat moest hij regelen en hoe? In Irak bestaat er immers geen post. Sinds hij weet hoe alles werkt, helpt hij twee Syrische families. "Als ze post niet begrijpen, vertaal ik het voor ze. We praten over waar ze tegenaan lopen en indien nodig ga ik mee naar afspraken."

Vrijwilligerswerk voor statushouders

Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor statushouders in Amsterdam-Noord die zich graag willen inzetten als vrijwilliger. Vrijwilligerscentrale Amsterdam kan statushouders hierbij verder helpen om samen iets te vinden dat bij ze past. Hiervoor kunnen zij contact opnemen met Clotilde Caillault, per e-mail, via: c.caillault@vca.nu of tel.: 06-10571875.

Meer berichten