'Echt jammer dat het afgelopen is' - Kinderen uit Noord volgen tijdens de vakantie Zomerschool

  Nieuws
Optreden in het Bimhuis. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM)
Optreden in het Bimhuis. (Foto: Wendy Ruittemanz/RM) (rodi.nl)

NOORD - Zeventig kinderen uit Amsterdam-Noord hebben de laatste drie weken van de zomervakantie Zomerschool gevolgd. Dit is een leerzaam alternatief voor schoolkinderen, die na de vakantie groep 6, 7 en 8 worden, die niet op vakantie gaan. 's Ochtends werden de deelnemers bijgespijkerd op taalgebied en 's middags gingen ze aan de slag met beeldende kunst. Afgelopen donderdag presenteerden de kids in het Bimhuis, aan de andere kant van het IJ, aan familie, vrienden en andere belangstellenden wat ze de afgelopen periode allemaal hebben opgestoken.

¦ door WENDY RUITTEMANZ

Bij binnenkomst konden de bezoekers de leerlingen testen op hun woordkennis en de kunst-expositie bekijken. Saskia Groenewoud, lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord, heeft samen met een jonge geschiedenisexpert de presentatie officieel geopend, waarna er verschillende optredens van de kinderen vertoond werden. De geschiedenis werd onder meer verteld door kostuums en decors, voorgedragen verhalen, theaterstukken en een woorden-battle.

Aansluiting lesstof


De Zomerschool Amsterdam Noord is een samenwerking tussen Stichting voor Kennis en sociale Cohesie (SKC ) en Noordje uit Amsterdam Noord. De Zomerschool is gratis en voor alle kinderen uit Noord die na de vakantie naar groep 6, 7 en 8 gaan. In de ochtend wordt in het programma van SKC aandacht besteed aan vaardigheden als begrijpend lezen, is er gewerkt met Kidsweek en leren de kinderen allerlei nieuwe woorden die dit jaar te maken hadden met de Middeleeuwen, de Gouden Eeuw en de geschiedenis van Noord. In aansluiting op de lesstof gingen de kinderen op excursie naar Archeon en Het Scheepvaartmuseum.

Verrijkt


In de middagsessies van de Zomerschool hebben de leerlingen tijdens de beeldende workshops van Noordje het thema Terug in de Tijd op verschillende wijze benaderd. Er is met verschillende media gewerkt, zoals taal, illustratie, installatie en theater. De Zomerschool Amsterdam Noord verrijkt kinderen met taal en kennis, creatief denken en doen en wordt afgesloten met een officieel diploma. Kinderen die deze zomer niet op vakantie gingen hebben een leuke en bijzondere paar weken gehad en met de nieuwe opgedane krachten, vriendjes en vriendinnetjes zijn ze klaar voor het nieuwe schooljaar. Een van de deelnemers is de 9-jarige David Cleeren. Hij zegt tot slot: "Ik vind het echt jammer dat het afgelopen is!"

Meer berichten