Foutparkeren? Nu ook op afstand een boete!

  Nieuws
Auto op de stoep. (Foto: gemeente Amsterdam)
Auto op de stoep. (Foto: gemeente Amsterdam) (rodi.nl)

AMSTERDAM - Geen parkeerplaats vrij. Dan de auto maar even op de stoep...? Dat kan een boete opleveren. En voortaan hoeft er geen handhaver meer ter plaatse te komen. Tot het einde van het jaar doet de gemeente Amsterdam namelijk een proef met het op afstand uitdelen van boetes.


Foutgeparkeerde auto's: ze zijn een enorme bron van ergernis voor voetgangers en fietsers. Auto's die bijvoorbeeld op de stoep geparkeerd staan zorgen vaak voor onveilige situaties. En de schaarse openbare ruimte van Amsterdam wordt zo niet goed gebruikt. De gemeente krijgt steeds meer grip op dit probleem. Foutparkeerders kunnen nu ook op afstand een boete krijgen. Er rijden speciale auto’s door de stad die kentekens scannen. Alle parkeervakken in Amsterdam waar je voor moet betalen, staan in een computersysteem. Daarin wordt gekeken of er daadwerkelijk is betaald voor de geparkeerde auto.
Het kenteken van een auto die foutgeparkeerd staat wordt ook gescand. Daarna bekijkt iemand op kantoor de situatie op de computer. Dat gebeurt al sinds 1 oktober 2017. Nieuw is dat de medewerker nu meteen een boete kan opleggen voor foutparkeren. Het afgelopen jaar moest er nog een handhaver naar de auto gaan om een bon uit te schrijven. Vaak was de foutparkeerder dan alweer weg. Een boete voor foutparkeren kost minimaal 95 euro. Gevaarlijk en hinderlijk geparkeerde auto’s kunnen ook worden weggesleept. Dat kost minimaal 373 euro. Boetes uitdelen is natuurlijk niet het doel. Wél: voorkomen dat mensen foutparkeren, zodat de openbare ruimte gebruikt kan worden zoals het is bedoeld. Veiliger én prettiger voor iedereen.
Boete voorkomen? Parkeer in een parkeervak of op uw eigen terrein. Foutgeparkeerd staat u bijvoorbeeld ook op de stoep voor uw eigen inrit. Als u een foutgeparkeerde auto ziet die voor een onveilige situatie zorgt kunt u dit melden bij de gemeente, via www.amsterdam.nl/mor.

Meer berichten