Landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag

Nieuws

REGIO - Het is in oktober precies een jaar geleden dat de #MeToo-beweging internationaal en in Nederland losbarstte. Heeft #MeToo ervoor gezorgd dat er werkelijk iets is veranderd? Veel te weinig, vindt Rutgers. Er is veel meer aandacht nodig voor de preventie van ongewenst seksueel gedrag en seksueel geweld. Daarom roept Rutgers van 6 tot en met 12 oktober heel Nederland op om in actie te komen tegen ongewenst seksueel gedrag: van scholen tot gemeenten, van politiek tot poppodia, clubs en festivalorganisaties.

Ongewenst seksueel gedrag komt nog veel te vaak voor. "Hoeveel indringende verhalen #MeToo ook losmaakt, de cijfers rondom seksueel geweld zijn niet nieuw", zegt Ton Coenen, directeur Rutgers. In Nederland krijgt ruim de helft van de vrouwen en bijna een vijfde van de mannen te maken met seksuele handelingen tegen hun wil. "Wij vinden dat Nederland toe is aan een cultuuromslag. Een cultuur waarin we ons samen inzetten om dit tegen te gaan. Seks is namelijk alleen leuk met wederzijdse instemming", zegt Ton Coenen. "Iedereen kan daarbij een rol spelen: van jongeren onderling en hun ouders tot de politiek, het onderwijs, poppodia en festivalorganisaties."
De landelijke actieweek start 6 oktober met de lancering van de publiekscampagne ‘Ben je oké?’. Deze campagne maakt ongewenst seksueel gedrag bespreekbaar tijdens concerten, op festivals en in de clubs. Rutgers slaat daarvoor de handen ineen met uitgaanslocaties uit heel Nederland, met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF), Celebrate Safe en Stichting NO THANKS!
Maandag 8 oktober organiseert Rutgers in Amsterdam de Johannes Rutgers Dialoog over de preventie van seksueel geweld: #EenJaarNa #MeToo. Wat heeft al die aandacht en bewustwording opgeleverd? Is er daadwerkelijk iets veranderd? Wat heeft de politiek tot dusver gedaan? Hoe zorgen we ervoor dat we over vijf jaar flink wat stappen verder zijn? Aan het woord komen onder andere Kirsten van den Hul (Tweede Kamerlid PvdA), Nevin Özütok (Tweede Kamerlid GroenLinks), Ellen Laan (hoogleraar seksuologie en psycholoog AMC) en Reint Jan Renes (Gedragswetenschapper Hogeschool Utrecht).

Er vinden tijdens de actieweek veel meer activiteiten plaats die aandacht vragen voor het onderwerp ongewenst seksueel gedrag. Veel organisaties met wie Rutgers samenwerkt doen mee. Tijdens de landelijke actieweek staat elke dag een andere doelgroep in de spotlight: jongeren; onderwijs; politiek; ouders; gemeenten; poppodia, festivals en clubs. Meer informatie staat op www.rutgers.nl/actieweek.