Montessorischool Boven `t IJ wint de E-waste Race Amsterdam

  Nieuws
De trotse winnaars. (Foto: aangeleverd)
De trotse winnaars. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - In totaal haalden de tien deelnemende basisscholen 8389 elektronische apparaten op in de buurt. Montessorischool Boven ‘t IJ uit Amsterdam-Noord is met 1674 apparaten en een score van 1026 de winnaar van de E-waste Race Amsterdam. Zij winnen een schoolreis naar Science Museum Nemo.
De afgelopen weken zamelden leerlingen van verschillende scholen in de stad elektrisch en elektronisch afval in hun wijk in. Leerlingen van Basisschool Odyssee, Lukasschool, OBS de Waterkant, De Driemaster, De Zeeheld, OBS Steigereilend, IJdoornschool, Montessorischool Boven ’t IJ, OBS De Dapper, Montessori Kind Centrum Zeeburgereiland deden mee aan deze wedstrijd. Buurtbewoners konden de afgelopen vier weken hun elektronisch afval aanmelden op een website, waarna scholieren het afval, zoals een citruspers, dvd-speler, of haardroger aan huis ophaalden. Apart inzamelen van elektronisch afval draagt bij aan een duurzame kringloop: onderdelen ervan worden opnieuw gebruikt. Zo komen schadelijke stoffen niet in het milieu en worden schaarse grondstoffen opnieuw ingezet.
De E-waste Race is bedoeld als aansporing voor het apart aanbieden van elektronisch afval. In Nederland wordt twee derde van de totale hoeveelheid elektronisch afval niet gerecycled, omdat het afval niet apart wordt aangeboden. Zo gaan waardevolle materialen verloren voor hergebruik. In Amsterdam is de E-waste Race een initiatief Weee NL en Gemeente Amsterdam. Zo zorgen zij ervoor dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terecht komt.

Meer berichten