Tentoonstelling en boek 50 jaar IJ-tunnel

  Nieuws
Onderhoud aan de IJtunnel. (Foto: Alphons Nieuwenhuis)
Onderhoud aan de IJtunnel. (Foto: Alphons Nieuwenhuis) (rodi.nl)

NOORD - De IJ-tunnel, de bekendste tunnel van Amsterdam, bestond afgelopen dinsdag 50 jaar. Ter gelegenheid van dit gouden jubileum brengt de gemeente het boek 'Monument onder het IJ' uit. Ook is er vanaf 1 november tot en met 28 april een tentoonstelling over 50 jaar IJ-tunnel te zien in Museum Amsterdam-Noord.


Het boek 'Monument onder het IJ' gaat over het belang van de tunnel voor Amsterdam en de Amsterdammers. Het vertelt de geschiedenis van de IJ-tunnel - die teruggaat tot het eerste plan voor een vaste oeververbinding uit 1839 - aan de hand van ontwerpen, rapporten, raadsbesluiten, ministeriële brieven, krantenverslagen, hoofdredactionele commentaren en ooggetuigenverslagen. Het is het verhaal van visionairs, ingenieurs en ondernemers die met de meest uiteenlopende plannen kwamen. Het is ook het verhaal van de gemeente Amsterdam, die eerst met moeite overtuigd kon worden en later op het scherpst van de snede met de regering in Den Haag streed om 'onze Amsterdamse tunnel' te mogen bouwen.
Het is niet de aanblik, maar de betekenis die de IJ-tunnel bijzonder maakt. Dat blijkt elk jaar weer als de 50.000 beschikbare deelnemersbewijzen voor de Dam tot Damloop binnen een dag zijn uitverkocht. Het merendeel van de deelnemers komt uit Amsterdam. Zij zingen, joelen en schreeuwen als zij op twintig meter diepte onder hun IJ doorlopen. Opgaand in de ervaring en, onbewust, onderstrepend dat ook een betonnen doos in de grond kan laten zien waar Amsterdam groot in is. In die geschiedenis is de IJ-tunnel een symbool geworden voor ondernemerschap, doorzettingsvermogen en standvastigheid. Het is niet alleen een praktische noord-zuidverbinding.

Het boek 'Monument onder het IJ' kost 19,95 euro en is te koop op een aantal plekken in Amsterdam: Boekhandel van Noord, Boekhandel van Rossum, Pantheon boekhandel, Boekhandel over het Water, Linnaeus boekhandel, Boekholt de Dolfijn, Island Boekholt, Stadsboekwinkel Amsterdam, I amsterdam Store en Museum Amsterdam Noord.

Meer berichten