Tekenen en schilderen met mensen met een beperking

  Nieuws
Khaled aan het werk als vrijwilliger. (Foto: Jackie Mulder)
Khaled aan het werk als vrijwilliger. (Foto: Jackie Mulder) (rodi.nl)

NOORD - Khaled kwam negen jaar geleden van Egypte naar Nederland. Hij is creatief, houdt van tekenen en schilderen, daarom is hij vrijwilliger geworden bij Nieuw Amstelrade (Albatros), waar hij mensen met een fysieke beperking of niet aangeboren hersenletsel helpt tijdens creatieve middagen.


In de recreatieruimte zit een man die een doek heeft beschilderd. Op het schilderij staat met rode letters geverfd: 'Smile'. "En?" vraagt Khaled aan de man, "Smile? Toe, lach dan", spoort hij aan. De man kijkt verward maar dan begrijpt hij het en tovert een voorzichtige glimlach op zijn gezicht. Khaled is tevreden, dit is waar hij het voor doet: een glimlach, van iemand die in de ochtend nerveus en verward binnenkomt en in de loop van de dag steeds meer zelfverzekerd en vrolijk wordt.
Khaled zet één keer per week de teken- en verfmaterialen klaar, mengt de kleuren en helpt de bezoekers iets moois te maken. In een ruimte ernaast begeleidt hij ’s middags een groep met muziekles. "In het begin vond ik het soms moeilijk, soms raakte iemand uit het niets overstuur of begon te schreeuwen", zegt Khaled. "Dat herinnerde me eraan dat het iedereen kan overkomen, hersenletsel. Ik wilde ermee stoppen maar realiseerde me dat ik daarmee niemand help. Ik heb het leren accepteren. Ik moest flinker worden", zegt hij met een lach. Inmiddels doet hij dit vrijwilligerswerk al een half jaar.
Negen jaar geleden kwam Khaled van Egypte naar Nederland om zijn zus te helpen die hier woonde. Ze was gescheiden van haar Nederlandse man en moest een zware operatie ondergaan. Khaled kwam om haar en haar twee zoons te verzorgen. Vier jaar lang lag hij overhoop met IND tot hij eindelijk een verblijfsvergunning kreeg. Inmiddels heeft hij zijn eigen huis in Amsterdam-Noord, vlakbij de Albatros, maar hij belt nog elke dag met zijn zus en houdt nauw contact met zijn neven die hem als vader beschouwen. De jongste is net klaar met school en heeft een tussenjaar. De oudste is 27 en heeft een aangeboren mentale handicap. "Hij is beroemd geworden", zegt Khaled trots. "Hij won twee medailles met schaatsen bij de Special Olympics en gaf een speech voor de United Nations."
"In Egypte was ik een accountant en een financieel manager bij bekende bedrijven. Maar hier kan ik geen werk vinden. Ze willen dat ik Nederlands kan spreken maar het lukt me niet om de taal te leren. Het gaat het ene oor in en het andere net zo hard weer uit. Daarom ben ik extra blij met mijn vrijwilligerswerk. Dit past bij me. Ik maak zelf ook heel veel schilderijen. Het is therapeutisch; als ik schilder denk ik nergens anders aan."
Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor statushouders in Amsterdam Noord die zich graag willen inzetten als vrijwilliger. Vrijwilligers Centrale Amsterdam kan hierbij verder helpen, om samen iets passends te vinden. Voor meer informatie Clotilde Caillault, c.caillault@vca.nu of 06-10571875.

Meer berichten