Lezing over 100 jaar Zuiderzeewet

  Nieuws

NOORD - De Amsterdam Cultuur-Historische Vereniging verzorgt dinsdagavond 13 november weer een lezing. Om 20.00 uur vertellen Bas Visscher en Linda van der Pol over 100 jaar Zuiderzeewet.
In 2018 vieren we dat het 100 jaar geleden is dat de Zuiderzeewet is vastgesteld. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden. Hoewel de eerste boeren die eerste jaren alsnog tot aan de knieën in de modder stonden, is een toekomst in de polder een droom voor velen. Het nieuwe land is immers een uithangbord van de moderniteit, en belangrijker, een vruchtbaar walhalla. De drooglegging verandert vele levens. Van degenen die er een boerderij toegewezen krijgen, van de ambachtslieden die hun heil zoeken op het nieuwe land, tot de vissers van Urk- die met de overgang van zoet naar zout water hun broodwinning in gevaar zien komen. Ook voor Amsterdam was de komst van de IJsselmeerpolders ingrijpend: in Lelystad en Almere spreekt men overwegend Amsterdams.
De lezing is in Huize Antonius, Kamperfoelieweg 207 in Amsterdam-Noord. Zaal open vanaf 19.30 uur Reserveren is niet nodig. Leden gratis, Stadspashouders en donateurs van Museum Amsterdam Noord betalen 2,50 euro en niet-leden 5 euro.

Meer berichten