Zunderdorpers flitsen terug

  Nieuws
Met een laserpistool wordt de snelheid gemeten. (Foto: aangeleverd)
Met een laserpistool wordt de snelheid gemeten. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - Terwijl ik de ring onderdoor ga en Amsterdam-Noord achter me laat waan ik me weer in het waterrijke, groene landelijk noord. Ik ben met de auto onderweg naar Broek in Waterland. Een ritje dat ik regelmatig doe. Ik passeer de Stadshoeve en zie Zunderdorp liggen. Ik ga over de eerste brug en als ik halverwege de weg ben zie ik van alles uit mijn ooghoeken. Maar wacht ‘s, wat gebeurt hier allemaal? Een vrouw met een laserpistool heeft mijn snelheid gemeten en tegelijkertijd gaat er een heel groepje volwassenen en kinderen uit hun dak om mij te bedanken voor de gereden snelheid. Wat is dit?
Nieuwsgierig als ik ben, stap ik verderop uit en vraag aan iemand in de bontgekleurde groep wat ze aan het doen zijn. Harry vertelt dat Zunderdorpers actievoeren met hulp van Veilig Verkeer Nederland. "We hebben al een lange tijd last van te hard rijdend verkeer door ons dorp. We zijn gaan praten met de dorpsbewoners en vrijwel iedereen maakt zich zorgen om het toegenomen sluipverkeer en de te hard rijdende automobilisten van binnen- en buitenaf. Toen zijn we gaan kijken wat we zelf kunnen doen om iets te veranderen en hebben we contact opgenomen met Veilig Verkeer Nederland."
Ondertussen worden grote schuimduimen omhoog gestoken naar een auto die zich keurig aan de snelheid houdt. De stemming zit er hier goed in. Harry wil verder gaan als hij bij wordt gevallen door een andere man die heeft staan luisteren. "Karin en Harry zijn goed bezig hoor. Ze zijn van deur tot deur gegaan en hebben iedereen persoonlijk gevraagd zich te houden aan de snelheid in en rondom het dorp. En jullie hebben gesprekken met de Gemeente hè? En ze hebben geregeld dat we 30km stickers hebben voor op onze bruine bakken. Ja, want het is echt te gek hier hoor. Ze vliegen soms door het dorp en..." Op dat moment komt er een busje over de brug het dorp ingevlogen. Kinderen worden gauw naar achteren getrokken. Er wordt 35! geroepen en de borden 'U rijdt te hard' en 'Te snel' worden omhoog gestoken, duimen naar beneden. Gauw remt het busje af. Vast onder de indruk van deze persoonlijke boodschap.

Meer berichten