Buitenontmoetingsplek in Rode Kruisbuurt

  Nieuws
De nieuwe buitenontmoetingsplek. (Foto: aangeleverd)
De nieuwe buitenontmoetingsplek. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - Dat een particulier initiatief succesvol kan zijn laat een groep buren van de Rode Kruisbuurt in Amsterdam-Noord zien. Onlangs reden twee wagens met een glijbaan, klimelementen en een wippaard de Florence Nightingalestraat in. Ze kwamen om deze nieuwe speeltoestellen op het aangrenzende speelveld te plaatsen. De toestellen zijn gemaakt van gecertificeerd hout en staan passend in de omgeving van bomen, struiken, gras en het aangrenzende water.


Het begon met een idee om 'iets rond groen' te doen voor de buurt en het eindigde met dat er meer behoefte was aan een opwaardering van het enige stukje groen in de buurt, het speelveldje. Het Initiatief werd geboren met de ambitie om een buitenontmoetingsplek te ontwikkelen. Het doel werd om een speelveldje voor kinderen van 4 tot 12 jaar te hebben op loopafstand van hun huis zonder dat zij drukke straten over hoeven te steken. Op het veldje kunnen ze elkaar ontmoeten, met elkaar omgaan en lekker buiten bewegen. En het veldje leren kennen als omgeving van hun wonen.
Met durf, geduld, volhouden - en vertrouwen hebben dat het ook als particulier mogelijk is om iets te realiseren - vergaderde en overlegde de initiatiefnemers met de buurtbewoners, met de gebiedsmakelaar Ingrid Viskil van het Stadsdeel Noord, met ontwerpers en met subsidieverstrekkers. Het Initiatief moest een stichting worden en dat werd de stichting Groen Hart Rode Kruisbuurt met de werktitel Het Initiatief. Er moet nog meer gebeuren, het speelveldje moet hondenvrij gemaakt worden. Inmiddels staan er verbodsborden voor honden, zijn er vuilnisbakken geadopteerd door omwonenden en buren prikken papier en rommel.
Ondertussen organiseren buurtbewoners buurtbarbecues op het veldje, in de zomer en zelfs in de winter. Waarbij oudbewoners en nieuwkomers elkaar kunnen treffen. En worden er verjaardagen gehouden. Dit initiatief is beloond met een subsidie van de gemeente Amsterdam en een donatie van het Oranje Fonds. Met deze gelden kon het project gerealiseerd worden.

Meer berichten