Jurassic Island in Noorderpark - Kinderen prikkelen en interesseren voor wetenschap

  Nieuws
Het eiland met de dino's in het Noorderpark. (Foto: aangeleverd)
Het eiland met de dino's in het Noorderpark. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - In het Noorderpark - aan de kant van de Volewijck - in Amsterdam-Noord zijn tot en met 20 december dino's te zien. De dieren zijn verhuisd vanuit het Oosterpark per verhuisbus en een opblaasbootje. Het eiland waar het normaal gesproken uitgestorven is, is nu totaal getransformeerd in een soort dino sanctuary, annex kunstwerk in de openbare ruimte.

Waar ze in het Oosterpark helemaal opgingen in hun omgeving, is hier nu gebruik gemaakt van contrastrijk signaal rood. Iedereen kan komen kijken en genieten van de harde contrastrijke vormen, lijnen en kleuren in het organische, natuurlijke groen van het park. Jurassic Island Noorderpark verenigd kunst en wetenschap.

Ontstaansgeschiedenis


Dino’s zijn eigenlijk altijd een hype, vooral onder kinderen, die er enorm door geprikkeld worden en daardoor wellicht interesse gaan ontwikkelen voor wetenschap. Dat heeft de makers geïnspireerd om de dino's te maken. Ze zijn bedacht en gemaakt door La Cruz & Helweg, kunstenaarsduo sinds 2000. Deze bijzondere objecten hebben al een hele route afgelegd. Ze zijn gemaakt en voor het eerst tentoongesteld op het Wilhelmina Gasthuisterrein in 2016. Dat jaar waren ze vervolgens op verschillende plekken te zien om kinderen te inspireren om zelf een dino te timmeren. Dat gebeurde onder meer in het Wilhelminapark te Utrecht, op het Oranjeplein en op het plein voor Theater Dakota in Den Haag en bij Strand Blijburg in Amsterdam. Vanaf eind 2016 tot eind 2018 stonden de dino’s op het eiland in het Oosterpark. Kinderen van scholen uit de Oosterpark buurt hebben naar aanleiding van het beeld zelf kleine dino’s getimmerd en beschilderd. "Hopelijk gaat dat in Noord ook gebeuren", aldus de kunstenaars.
Misschien herinneren sommigen mensen zich nog dat er van eind 2015 tot eind 2016 een ander kunstwerk van dezelfde kunstenaars op hetzelfde eilandje heeft gestaan, 'Wooden Zoo' getiteld, bestaande uit twaalf 'wilde' dieren van houten balken en planken.

Meer berichten