Vertoning zeldzame filmbeelden van Noord

  Nieuws
Still uit de 8mm film van de IJsbaan aan de Leeuwarderweg januari 1963. (Foto: aangeleverd)
Still uit de 8mm film van de IJsbaan aan de Leeuwarderweg januari 1963. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - In het kader van de tentoonstelling IJ-tunnel 50 jaar is er zondag 9 december om 11.30 uur een speciale vertoning van de 8 mm films uit het familie archief van T.C. Groot in Museum Amsterdam Noord. De filmbeelden worden voor het eerst in zijn geheel openbaar vertoond.
Met onder meer beelden van het Hamerstraatgebied in 1950. De eerste ludieke Dam tot Dam race in 1959 met de leden van kanovereniging de Viking en het Harmoniekorps Tuindorp Oostzaan. En de IJsbanen in Noord, langs de Leeuwarderweg en bij Schellingwoude in de winter van 1963.
Bij het maken van de tentoonstelling kregen samenstellers de beschikking over het familiearchief van T.C. Groot. Onder zijn leiding streed Noord vanaf de jaren 30 van de vorige eeuw voor een tunnel onder het IJ onder de leuze 'Zij aan Zij voor een tunnel onder het IJ'. In het archief zaten 8 mm films die na digitalisering zeldzame en unieke beelden bleken te bevatten van Noord. Op een audiotape staat zijn persconferentie in 1955 waar Groot pleit voor een fiets-voetgangerstunnel. Dat pleidooi is in 2018 na het verbod van de bruggen weer helemaal actueel. Vertoning met een inleiding door Paul Vonk, samensteller van de tentoonstelling. Entree 7,50 euro. Inloop vanaf 11.00 uur. Zamenhofstraat 28A.

Meer berichten