Anderstaligen helpen met de Nederlandse taal

  Nieuws

NOORD - Stel je voor: je verhuist als anderstalige naar Nederland. Iedereen om je heen spreekt Nederlands, maar jij kan niet meekomen met de taal. Je wilt zo graag nieuwe mensen ontmoeten, contact leggen met buren, de juf of vriendjes van je kinderen, kunnen werken in het nieuwe land waar je woont of gesprekken voeren met meer diepgang…
Hugo is vrijwilliger bij SamenSpraak in Amsterdam-Noord, een project van Stichting Doras, waarbij je samen met een anderstalige de Nederlandse taal oefent. Hij is het gespreksmaatje van Olga, die van Oekraïne naar Nederland verhuisde. "Het is ondertussen al vijf jaar geleden dat Olga, samen met haar man en dochter, van Oekraïne naar Nederland is verhuisd. In Nederland werkt Olga als fotografe en gebruikte hiervoor eigenlijk altijd de Engelse taal. Maar toen Olga haar dochter steeds ouder werd, merkte zij dat ze de Nederlandse taal steeds meer nodig had. Niet alleen tijdens oudergesprekken op school, maar ook voor het contact met de buren en tijdens haar werk."
"Olga meldde zich aan bij SamenSpraak en heeft zo mij als taalmaatje gekregen. Ik ben erg gedreven voor dit project en neem elke week in elk geval één keer de tijd om met Olga af te spreken en samen goede gesprekken in het Nederlands te voeren. We praten over geschiedenis en andere verhalen, zoals over Nederland, Amsterdam en Oekraïne. Ik leer niet alleen Olga zo erg veel… maar zij mij ook!"
Wie een uurtje tijd in de week over heeft en het leuk lijkt om net zo’n gespreksmaatje als Hugo te worden kan zich aanmelden bij SamenSpraak. Dit kan door te mailen naar SamenSpraak@doras.nl of te bellen met 020-6364398, dinsdag en donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.doras.nl.

Meer berichten