Lezing over de Oostzeehandel

  Nieuws
(Afbeelding: aangeleverd)
(Afbeelding: aangeleverd) (rodi.nl)

NOORD - De Amsterdam, Cultuur-Historische Vereniging verzorgt dinsdag 11 december om 20.00 uur een lezing. Jan Broekhuizen komt vertellen over De Oostzeehandel. Deze avond wordt gehouden in Huize Antonius aan de Kamperfoelieweg 207 in Amsterdam-Noord.
De handel op de landen aan de Oostzee was de basis van de bloeiende Hollandse economie van de Gouden Eeuw en werd daarom 'moedernegotie' genoemd. Nederlandse schepen namen onder meer zout en haring mee en ze kwamen vooral met graan en hout terug. Het merendeel van deze handel liep van Amsterdam, via de Sont, naar Danzig. Beide steden maakten een geweldige groei door. De Oostzeehandel was belangrijker voor de welvaartsgroei in de Nederlanden dan de VOC of WIC. Sterker nog: deze handel bracht Amsterdam de rijkdom die nodig was om de VOC te kunnen oprichten, schepen te kunnen bouwen en flinke winsten te kunnen maken. Hoe ging dit in zijn werk? Hierover vertelt Broekhuizen deze avond.
Reserveren is niet nodig. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Voor leden is de avond gratis. Stadspashouders en donateurs van Museum Amsterdam Noord betalen 2,50 en niet-leden 5 euro.

Meer berichten