540 jongeren starten in Startblok Elzenhagen

  Nieuws
Sleuteloverhandiging van Startblok Elzenhagen. (Foto: gemeente Amsterdam)
Sleuteloverhandiging van Startblok Elzenhagen. (Foto: gemeente Amsterdam) (rodi.nl)

NOORD - Startblok Elzenhagen gaat van start. Onlangs hebben de eerste 88 bewoners van het nieuwe Startblok Elzenhagen in Amsterdam-Noord hun sleutels ontvangen en zijn zij gestart met het Burenproject. Startblok Elzenhagen is een duurzame woonplek voor in totaal 540 jongeren, waarvan de helft statushouders zijn. Samen vormen zij een community. Door kennis- en levenservaring uit te wisselen en een netwerk op te bouwen, werken zij aan een goede start en hun toekomst in Amsterdam. Startblok Elzenhagen is ontwikkeld door wooncorporaties De Key en Eigen Haard.
Het ophalen van de sleutels gebeurde in Startblok-stijl: Bert Halm bestuurder van Eigen Haard, Lidy van der Schaft directeur Wonen van De Key en stadsdeelvoorzitter Erna Berends deden mee. Zij reikten de eerste sleutels uit en heetten de eerste bewoners warm welkom. "Ik vind het heel speciaal. Mijn vader komt uit Sierra Leone. Ik weet hoe belangrijk het is om dit soort projecten op te starten. Het kan helpen bij een goede start. Ik hoop vooral dat iedereen zich hier op zijn gemak voelt, een thuisbasis krijgt en hier zichzelf kan zijn. Ik wil hier graag een bijdrage aan leveren", aldus Fatu (22 jaar). "Eindelijk! We zijn in Startblok Elzenhagen, waar we een nieuw leven beginnen. Ik wil graag beginnen met studeren en ik wil een gelukkig leven. In 2015 kwam ik naar Nederland. Ik heb een tijd op straat gewoond en in asielzoekerscentra. Ik wil graag positief starten met iedereen hier", zegt Hussein (23 jaar uit Syrië)
Naast het ophalen van de sleutels maken alle bewoners kennis met elkaar en starten zij het burenproject. Bewoners laten aan elkaar weten welke vragen zij hebben of waar zij anderen mee kunnen helpen. Elke gang heeft een gangmaker die de taak heeft om elkaar te stimuleren om mee te doen. De gangmaker zorgt ervoor dat iedereen uiteindelijk wordt gekoppeld aan een goede buur (vergelijkbaar met een maatje). Zo helpen alle bewoners van Startblok Elzenhagen elkaar met een goede start in Amsterdam. Startblok Elzenhagen is het tweede woonproject dat is opgezet volgens het Startblok-concept. Bij Startblok Elzenhagen bouwen we verder op de kennis en ervaring van Startblok Riekerhaven. Dit eerste woonproject opende De Key in juli 2016.

Meer berichten