Noorderling maakt kunstwerk in Rio

Nieuws

NOORD - Op de Olympische Boulevard in Rio de Janeiro ligt sinds 2 augustus een twaalf meter groot kunstwerk van de Noord-Amsterdamse Peter Smith. Het kunstwerk is een onderdeel van het Plastic Madonna Project, het grootste participatie-kunstwerk ter wereld. Er hebben nu al meer dan 10.000 mensen aan meegewerkt. Dit project is een idee van Smith, die eerder al een kunstwerk maakte van zwerfafval: de Wereld van Zwerfvuil.


"Ik heb een nierziekte en kon daardoor zelf niet naar Rio om dit deel van het project aldaar te realiseren. Eerst omdat ik twee maal in de week moest dialyseren. Later omdat ik niet het risico wou lopen om de door mijn zus geschonken nier te verliezen door in Brazilië het Zika-virus op te lopen", vertelt Smith. "Ik had contact met een duurzame waterflessen fabrikant, deze wilde mij helpen met het realiseren van dit deel van het project. Zij hebben dit inderdaad gedaan. Helaas doet deze waterflessenfabrikant nu alsof het een initiatief van het bedrijf is. Dit is natuurlijk jammer voor mij als kunstenaar en bedenker van het project, dat is echter bijzaak. Erger is dat hierdoor veel media niet berichten over dit enorme kunstwerk; het wordt nu gezien als een marketingstunt voor de waterflessen-fabrikant.
Drie jaar werk ik samen met stichting Klean (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) aan het hele Plastic Madonna project. Dit project behelst meer dan alleen het beeld in Rio. Bedoeling van het Braziliaanse beeld is om met de Olympische Spelen als podium de wereld te vertellen dat plastic zwerfafval in de voedselketen komt (een beeld gemaakt van plastic zwerfafval van een moeder die haar baby borstvoeding geeft). Dit beeld wil niet alleen het probleem duidelijk maken. Het beeld staat ook voor de oplossing: de enorme kracht van de mensheid. Momenteel is die enorme kracht destructief, maar deze kracht is ongelofelijk makkelijk constructief in te zetten. Als we maar geloven in onze eigen kracht."
"Ik heb dezelfde ziekte als onze planeet: de afvalstoffen hopen zich in mijn lichaam op. Voor mij is er een oplossing. Ik dialyseerde twee keer per week. Sinds een half jaar kan ik weer enigszins normaal leven dankzij een getransplanteerde nier. Een nier van mijn zus. Voor de aarde is er ook een oplossing. Die oplossing is echter zo eenvoudig, zo simpel dat mensen het niet geloven dat het zo eenvoudig is; ze geloven het niet. Als een kwart van de mensen elke dag ongeveer 13 gram aan plastic opruimen, dan ruimen we gezamenlijk 8 miljard kilo aan plastic per jaar op. Dit is dezelfde hoeveelheid die er jaarlijks in onze oceanen bijkomt."