Niet eerder vertoonde 19de-eeuwse mode

Uit
Niet eerder vertoonde 19de-eeuwse mode in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder.
Niet eerder vertoonde 19de-eeuwse mode in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. (Foto: Rebekka Mell)

AMSTERDAM - In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in Amsterdam is, zodra de lockdown wordt opgeheven, de tentoonstelling ‘Mode uit het Rijksmuseum in huis’ te zien. De tentoonstelling bestaat uit een unieke verzameling 19de-eeuwse kostuums uit het depot van het Rijksmuseum.

Dergelijke kleding werd gedragen door de vrouwen en kinderen die hier naar de verborgen kerk gingen en is voor een groot deel nog niet eerder vertoond. De kledingstukken zijn gemaakt met kostbare stoffen en zijn van hoge kwaliteit, waardoor ze goed bewaard zijn gebleven.

De japonnen, mantels en kinderjurken in de tentoonstelling komen uit het depot van het Rijksmuseum en zijn voor een groot deel nog niet eerder aan publiek vertoond. Bezoekers kunnen deze 19de-eeuwse mode bewonderen op een plek waar deze ook gedragen is. Door de combinatie met de veelal 19e-eeuws uitgemonsterde vertrekken wanen bezoekers zich terug in de tijd. De tentoongestelde kleding werd gedragen door vrouwen en kinderen uit de betere standen. Kleding was kostbaar, werd lang gedragen en steeds vermaakt naar de laatste mode. De tentoonstelling toont de ontwikkeling van de vormen, technieken en materialen en zo dus ook het modegevoel en de smaak van de 19e-eeuwse kerkbezoekers.

De modetentoonstelling is gecombineerd te bezoeken met het stageatelier van het jonge modebedrijf CRUÈL dat zich tevens in het museum bevindt. Hiermee slaat het museum een brug tussen de rol van mode in het verleden en de slow-fashion trend van vandaag de dag. Oprichter en ontwerper William Ampofo begeleidt in het atelier vier mbo-studenten van de opleiding Fashion Design. Samen werken ze toe naar een speciale slow fashion collectie geïnspireerd op het museum en de 19de-eeuwse kostuums uit het Rijksmuseum. De tentoonstelling en het modeatelier zijn te bezoeken tot en met 9 juni 2021. Kijk voor meer informatie op: www.opsolder.nl.