75 jaar Toneelvereniging Ransdorp

Verenigingen
Repetitie van Toneelvereniging Ransdorp.
Repetitie van Toneelvereniging Ransdorp. (Foto: aangeleverd)

NOORD - Vijfhonderd pennen met ‘Toneelvereniging Ransdorp 75 jaar’ erop gedrukt lagen al klaar om uit te reiken aan de bezoekers van de jubileumvoorstelling ‘Achter de schermen’. In maart 2020 zou dit stuk worden gespeeld, maar de gestelde coronamaatregelen gooiden roet in het eten.

Toneelvereniging Ransdorp is 1 november 1945 opgericht door Piet Schouten samen met Aart van Vuure, Free Honingh en Max Gerritsen. In april 1946 werd het eerste stuk ‘In het gouden haantje’ opgevoerd in het voormalig raadhuis in Ransdorp. Sindsdien zijn er zo’n 130 blijspelen en kluchten gespeeld. Na jarenlang gebruik te hebben gemaakt van het raadhuis moest is de toneelvereniging noodgedwongen verhuizen naar de gymzaal aangrenzend aan dorpshuis ‘de Beke’. Momenteel staat de vereniging weer voor een nieuwe episode in haar bestaan met de nieuwbouw van het schoolgebouw in Ransdorp. De plannen zijn in een vergevorderd stadium en het ziet ernaar uit dat de toneelvereniging nu een nieuw onderkomen krijgt in de nieuwe gymzaal. 

De spelers proberen nu na de versoepelingen rondom de coronamaatregelen hun hobby weer op te pakken. Maar dit blijkt geen eenvoudige zaak. De geleerde teksten en mise-en-scènes zijn inmiddels bij alle spelers weer uit het werkgeheugen verdwenen. De startdatum van de nieuwbouw van de school waardoor uitvoeringen in Ransdorp onzeker wordt is nog niet duidelijk en het ledental van de vereniging is tot het minimum gedaald. 

Nu onder andere de laatste in Ransdorp woonachtige speler, Henk van Vuure, na ruim 40 jaar de vereniging heeft verlaten zijn er geen spelers meer die momenteel woonachtig zijn in Ransdorp. Dit vindt het bestuur erg jammer: “Nu krijgen wij tijdens de repetities het laatste dorpsnieuws niet meer te horen, maar zeker ook om de directe band die je als vereniging wilt hebben met de dorpsgemeenschap waar de vereniging het leven zag.” Daarom roept de vereniging de bewoners van Ransdorp op om lid te worden. “Word zelf lid of stuur je zoon, dochter, buurman, buurvrouw en zorg dat Ransdorp weer vertegenwoordigd wordt in de vereniging. Dit geldt natuurlijk ook voor de bewoners van de aangrenzende dorpen en voor eenieder die dit leest.” Op naar de volgende75 jaar.


Reacties en aanmeldingen: lr.koopman@quicknet.nl of via www.ransdorptoneel.nl.