Slibaardewerk te zien in het raadhuis.
Slibaardewerk te zien in het raadhuis. (Foto: aangeleverd)

Raadhuis Graft open voor publiek

GRAFT - Vanaf half april tot half oktober is het raadhuis in Graft weer open voor publiek. Museum In 't Houten Huis verzorgt jaarlijks een presentatie op de begane grond van dit fraaie stadhuis in renaissance bouwstijl uit 1613. Dit jaar wordt slibaardewerk met jaartallen uit de Gouden Eeuw tentoongesteld onder de noemer Gedateerd in Graft.

De presentatie is een onderdeel van een grote tentoonstelling die gaat over symboliek, teksten en jaartallen op dit specifieke Noord-Hollandse aardewerk. In Museum In 't Houten Huis, vanaf deze week ook weer geopend van dinsdag tot en met zondagmiddag, komt vanaf 19 mei een tentoonstelling met de titel Symbolen voor het oprapen. Andere afgeleide presentaties zijn te zien in Museum Jan Boon (vanaf juni) in De Rijp en in het Stedelijk Museum Alkmaar .

Op het 17e eeuwse slibaardewerk zijn jaartallen aangebracht die veelal een heugelijk feit meldde zoals een huwelijk. De opschriften werden opgebracht op aardewerken schotels, grapen, kannen, bekers maar ook fragmenten . De objecten in het raadhuis Graft met jaartallen van 1597 tot 1700 worden gelinkt aan een tijdlijn met gedenkwaardige wetenswaardigheden uit Graft, de regio of het land. Zo krijgen de jaartallen een verwijzing naar de tijd waarin het aardewerk in de huizen waren te vinden. De collectie aardewerk met jaartallen is bijeengebracht dankzij particuliere bruikleengevers maar ook dankzij AWN Zaanstreek en de archeologische diensten van de gemeenten Alkmaar en Zaanstad en natuurlijk van Museum In 't Houten Huis zelf.

Openingstijden raadhuis Graft:

  • Vanaf 13 april t/m juni: zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur
  • Juli en augustus: woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.
  • September t/m 13 oktober zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.

Grafter raadhuis, Raadhuisstraat 22, 1484 Graft www.houtenhuis.nl

Yvette van der Does
Meer berichten