V.l.n.r: Stephan Satijn, Luc Kohsiek, Katrin Korfmann, Joyce van Beek, Menno Snel, Vincent van Hecke
V.l.n.r: Stephan Satijn, Luc Kohsiek, Katrin Korfmann, Joyce van Beek, Menno Snel, Vincent van Hecke ((Foto: aangeleverd ))

Officiële herdenkingsmunt voor Beemster

BEEMSTER - In navolging van andere Nederlandse werelderfgoederen heeft nu ook de Beemster een eigen officiële herdenkingsmunt. Op 24 juni verrichte staatssecretaris van Financiën Menno Snel, in de Keyserkerk te Middenbeemster, met de authentieke hamerslag de ceremoniële Eerste Slag van een gouden Beemster Tientje.

De Eerste Slag werd bijgewoonde door burgemeester Joyce van Beek, Stephan Satijn en Vincent van Hecke, respectievelijk de muntmeester en CEO van de Koninklijke Nederlandse Munt, dijkgraaf Luc Kohsiek en ontwerpster Katrin Korfmann.

Deze officiële Nederlandse herdenkingsmunt staat symbool voor de drooglegging van het Beemstermeer en is de achtste uitgifte van de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in de serie 'Nederlands Werelderfgoed'. Het Beemster Vijfje wordt geslagen in een oplage van 50.000 stuks en is in Nederland een wettig betaalmiddel. Voor verzamelaars verschijnen er ook bijzondere verzamelkwaliteiten van deze munt, geslagen in zilver en in goud.

De zeventiende-eeuwse Droogmakerij de Beemster vertelt het unieke verhaal van de Nederlanders, die grote delen land drooglegden en omzetten in vruchtbare landbouwgrond. De Beemster is dan ook een knap staaltje historisch watermanagement, dat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt en dit jaar het 20-jarig jubileum viert als werelderfgoed.

Nieuwe campagne

In De Beemster wonen en werken de mensen onder de zeespiegel, net als in een groot gedeelte van het Nederland. Dankzij de dijken in ons land houden we het droog, want een groot gedeelte van Nederland zou overstromen op het moment dat we stoppen met het actieve water- en dijkbeheer, met gevolgen voor een groot deel van de bevolking. Om dit onderwerp in landelijke aandacht te houden is een campagne opgestart; 'Sta jij onder water, als de dijken van Nederland doorbreken?' Onderdeel hiervan is een impactfilm die laat zien hoe Nederland eruit ziet zonder de dijken. Dit wordt versterkt door de uitgifte van een NAP-kaart waarop mensen kunnen zien of hun woonplaats onder de zeespiegel ligt. Deze kaart wordt meegegeven aan iedereen die een Beemster herdenkingsmunt bestelt.

Het Beemster Vijfje is te bestellen via www.knm.nl/beemster en ook verkrijgbaar via vestigingen van Goudwisselkantoren.


Meer berichten