Turn-on-the-Lights was het startsein van veel 'lichtpunten' in het werelderfgoed.
Turn-on-the-Lights was het startsein van veel 'lichtpunten' in het werelderfgoed. ((Foto: Cees Bandt ))

Beemster drie weken vol in het licht

BEEMSTER - Het Beemster Light Festival is officieel van start gegaan. Na een (te) langdurende opening op het Marktplein veranderde het wolkendek boven het 20 jaar bestaande werelderfgoed in een veelkleurig lichtspektakel tijdens Turn-on-the-Lights. Gelijktijdig ging op veel plekken in de polder het licht figuurlijk op groen.

Op 1 december 2019 is het precies twintig jaar geleden dat UNESCO aan Droogmakerij de Beemster de status werelderfgoed heeft verleend. Tijdens het Beemster Light Festival werken ruim 30 buurtverenigingen, de 3 basisscholen, het bedrijfsleven, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeenten Beemster en Purmerend samen om De Beemster en haar kernen 20 dagen lang in de spotlights te zetten.

In de weekenden staan om de beurt de vier kernen van De Beemster in de spotlights. In de kernen worden dan speciale evenementen georganiseerd. Bijvoorbeeld de Kattenoogjestour waarbij je op een speciale manier door Westbeemster wordt geleid. De Smikkelfakkeltocht brengt je in kleine groepen langs bijzondere plekken in Noordbeemster in combinatie met een lekker hapje. In Middenbeemster kun je de Beemster8loop wandelen of hardlopen en in Zuidoostbeemster wordt een historische wandeling langs de lichtobjecten georganiseerd. Ook het Beemster Arboretum doet mee met een avondopenstelling. Daarnaast zijn in De Bonte Klaver in Noordbeemster de foto's te bewonderen die ingezonden zijn voor het fotoproject Beemster in beeld.

Sponsors van het Beemster Light Festival zijn: VSB Fonds Beemster, HHNK, Gemeente Beemster, Gemeente Purmerend, Rabobank Waterland, Arie Hollenberg, Themas Beheer, Bert Jonk Autoverhuur, Sopar Makelaars, Gebr. Van 't Hek, Fort Resort Beemster, Ten Dam Zonwering en Rotary Purmerend Waterland.

Meer berichten