Campagnebeeld van de tentoonstelling 'Beemstermolen: Toptechniek van wereldformaat'
Campagnebeeld van de tentoonstelling 'Beemstermolen: Toptechniek van wereldformaat' (Foto: Archeologisch depot Noord-Holland/Kees Zwaan)

Bijzondere Beemstermolen krijgt verdiende aandacht met tentoonstelling

BEEMSTER/CASTRICUM - Museum Huis van Hilde in Castricum opent op 18 januari de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat'. Burgemeester Joyce van Beek van Beemster verricht op 17 januari de opening. De tentoonstelling toont de archeologische bevindingen van de drooglegging van de Beemster waarbij gebruikt werd gemaakt van zogenaamde Draaioorder molens. De tentoonstelling is een samenwerking met de Provinciale Atlas Noord-Holland van het Noord-Hollands archief en Huis van Hilde.

De Beemster spreekt tot de verbeelding. Ruim 400 jaar geleden is dit hele binnenmeer leeggepompt. Dit werd gedaan met 43 molens in slechts vijf jaar tijd: tussen 1607 en 1612. Na de introductie van stoomgemalen zijn de oorspronkelijke molens eind 19e eeuw gesloopt. Bij archeologische opgravingen langs de N244 is een droogpompmolen opgegraven. Ook werden er spullen gevonden van molenaars en hun families.

Leegpompen

In de tentoonstelling komt de bezoeker erachter waarom de Beemster werd leeggepompt, hoe de techniek van de molens functioneerde en wie er destijds woonden in het gebied. Er zijn tal van gebruiksvoorwerpen te bezichtigen die door de molenaarsfamilies werden gebruikt en die in dit gebied werden gevonden.

Ook zijn er prachtige prenten, tekeningen en afbeeldingen te bewonderen uit de Provinciale Atlas Noord-Holland. Deze collectie van de Provincie Noord-Holland bestaat uit meer dan 80.000 kaarten, prenten, tekeningen, foto's en prentbriefkaarten en samen zijn deze objecten het visuele geheugen van Noord-Holland. De collectie is te raadplegen via het Noord-Hollands Archief in Haarlem.

De tentoonstelling is goed toegankelijk voor kinderen. Molenaarsdochter Maartje neemt kinderen mee in het verhaal van de Beemster. Tijdens de voorjaarsvakantie kunnen kinderen bovendien deelnemen aan speciale activiteiten rondom de Beemstermolen. Er worden verhalen verteld, er is een kindertheatervoorstelling waarin duidelijk wordt hoe de molens werken en ze kunnen mee doen aan een speurtocht door de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 13 april 2020. En let op de agenda: omdat Huis van Hilde dit jaar vijf jaar bestaat, zullen alle tentoonstellingsopeningen dit jaar gratis toegankelijk zijn voor publiek.

Museum Huis van Hilde, Westerplein 6, Castricum. www.huisvanhilde.nl.

Meer berichten