Karin Hoogland met een aantal te veilen schilderijen van haar moeder.
Karin Hoogland met een aantal te veilen schilderijen van haar moeder. (Foto: Arjan Boukema photography)

Bijzondere schilderijenexpositie en veiling in Onder de Linden ten bate van Hospice

MIDDENBEEMSTER - Een bijzondere schilderijenexpositie in Onder de Linden in februari en maart: Karin Hoogland stelt hier de schilderijen ten toon van haar moeder Elly. Zij is vorig jaar overleden in het Hospice Thuis van Leeghwater in Middenbeemster en was een begenadigd schilder. Geïnspireerd door de zorg die haar moeder kreeg in het Hospice vatte Karin het plan op de schilderijen van haar moeder te verkopen en de opbrengst geheel ten goede te laten komen aan het Hospice Thuis van Leeghwater.

Onder de Linden wilde hier graag medewerking aan verlenen. Niet alleen met de mogelijkheid tot de expositie die tot eind maart duurt: op zaterdag 8 februari is hier tevens om 13.30 uur een veiling van de schilderijen georganiseerd. Vanaf 13.00 uur die dag kunnen de schilderijen worden bekeken, maar ook de week ervoor kan men langskomen tijdens de openingstijden van Onder de Linden (wanneer er een voorstelling is) of op afspraak. De schilderijen zijn zeer schappelijk geprijsd; in de hoop dat er veel schilderijen een nieuwe eigenaar krijgen en het hospice een mooi bedrag ontvangt.

Elly Hoogland-Gabriël begon midden jaren '90 met schilderen. Ze ontdekte dat ze hier veel plezier aan beleefde en talent voor had. Om haar techniek te verbeteren nam ze les bij Bep van Os. Hier leerde zij veel over tekenen en aquarelleren. Later kreeg Elly les van Marty Komen. Daar experimenteerde ze met verschillende technieken en materialen. Hoewel het schilderen van vrouwenfiguren haar voorkeur had, heeft Elly ook abstract werk en stillevens gemaakt. De meeste werken werden ook groot, want kleine schilderijtjes vond ze maar gepriegel. Tot haar grote spijt moest Elly een aantal jaren geleden om lichamelijke redenen stoppen met schilderen. Ze miste dit erg, maar kon blijven genieten van alle prachtige schilderijen die overal in haar huis hingen.

In augustus 2019 is Elly overleden in het Hospice Thuis van Leeghwater. Naast alle mooie herinneringen laat zij ook een 70-tal schilderijen na. Passend bij haar betrokkenheid en vrijgevigheid besloten Elly's dochter Karin en schoonzoon een deel van de schilderijen te verkopen, waarbij de opbrengst naar het hospice gaat. Zij hopen hiermee het goede werk te kunnen ondersteunen, zodat anderen ook hun laatste dagen kunnen doorbrengen op deze warme en liefdevolle plek.

De werken van Elly Hoogland-Gabriël zijn tot eind maart te bezichtigen tijdens de openingsuren van Onder de Linden of na telefonische afspraak met Kina Oelen ( tel 0299 681958)

Cultureel Centrum Onder de Linden, Middenweg 150, Middenbeemster.

Meer berichten