(Foto: )

Vocaal ensemble TIEN zingt Plorans Ploravit

MIDDENBEEMSTER - Vocaal Ensemble TIEN brengt zondag 8 maart in de Keijserkerk in Middenbeemster een programma met composities uit heel Spanje samen. Hierbij vormt Barcelona in tijden van glorie én van bittere strijd het centrale thema. Er worden werken gezongen van beroemde componisten uit de Spaanse Renaissance, Tomás Luis da Victoria en Christobal Morales. Daarnaast klinkt ook minder bekende muziek van Joan Pujol en Francisco Valls, beide werkzaam in Barcelona, en werken van Cererols, Basiana, Vives, Casals en anderen.

Barcelona was het centrum van een eeuwen durende strijd tussen Catalonië en Castilië, die zijn tragische hoogtepunt vond in de belegering en inname van de stad in 1713. Hun leed drukten de Catalanen uit in smartelijke volksmuziek, zoals Catalunya en altre temps. Naast genoemde oude muziek en traditionele liederen klinken moderne werken die verwijzen naar het conflict, dat nog steeds voortduurt. Het jongste werk dat TIEN ten gehore brengt is geschreven in 2019, het ingehouden maar uitdrukkingsvolle Silenci Latent van de Catalaan Guillem Ponsi. Plorans Ploravit: de titel verwijst naar verdriet en verlies. Maar er is ook plaats voor hoop, op een wereld zonder strijd en conflict. Het concert wordt afgesloten met Da Pacem van Arvo Pärt, een componist wiens werk welhaast symbool staat voor de uitdrukkingskracht van muziek.

Zondag 8 maart om 15.00 uur in de Keijserkerk, Middenweg 148 in Middenbeemster. Vocaal Ensemble TIEN is een enthousiast en ambitieus a capella-ensemble uit Amsterdam. Het brengt repertoire uit alle stijlperiodes van de klassieke muziek, van oud tot hedendaags. TIEN werkt per programma met een andere dirigent, waardoor er steeds andere aspecten van het ensemble-zingen aan de orde komen.
www.vocaal-ensemble-tien.nl.

Meer berichten