Sander Mook vertelt over de plannen van en met de Markthal.
Sander Mook vertelt over de plannen van en met de Markthal. ((Foto: Rodi Media/JB))

Boordevolle evenementenkalender in Purmerend en Beemster

PURMEREND/BEEMSTER - De aftrap van het evenementenjaar in de barstensvolle raadzaal van het Purmerendse stadhuis kon niet treffender. Alsof de aanwezigen, waaronder de burgemeesters Don Bijl en Joyce van Beek, een voorgevoel hadden van wat er allemaal aan evenementen werd gepresenteerd. Mooi ook dat veel vertegenwoordigers van organisaties uit Beemster van de partij waren. En terecht, want ook de aanstaande fusiepartner van Purmerend heeft - net als alle jaren - veel te bieden. Buiten dit om was het voor Don Bijl, die zoals gewoonlijk de openingswoorden voor zijn rekening nam, reden om nog eens te benadrukken dat de belangstelling vanuit de polder een extra positief signaal is om naar elkaar toe te groeien.

Nadat evenemenencoördinator Sanne Konijn terugblikte op 2019, waarin Reuring, de Poortersfeesten, Priknick, Luilakfestival under 16, Purmerend Werkt, de beide kermissen en natuurlijk de nazomerfeestweek de absolute highlights waren, werd in anderhalf uur klip en klaar dat Purmerenders, Beemsterlingen en ongetwijfeld vele duizenden uit de regio en ver daarbuiten zich dit jaar kunnen opmaken voor een aaneenschakeling van evenementen.

Het waren achtereenvolgens Rina van Rooij (platform 75 jaar Vrijheid), Erika Nannings (Muziek aan de Middenweg), Kees Oudewortel (Stichting Purmerend Marktstad), Sander Mook (manager Markthal), Sjaak Kuil (H20), Shirley Benoit (directeur Bureau Toerisme Laag Holland) en Jan Cor de Boer (Swim to Fight Cancer) die tipjes van de sluier oplichtten van evenementen en herdenkingen waar zij direct bij betrokken zijn.

75 jaar Vrijheid

Het wordt tot en met december van dit jaar genieten van mooie, opvallende, exclusieve en ook emotionele evenementen en herdenkingen. Neem alleen al de herdenking van 75 jaar Vrijheid. Rina van Rooij vertelde dat veel organisaties, verenigingen en individuen in Purmerend en Beemster zich met het thema hebben vereenzelvigd en daarom druk doende zijn om een totaalprogramma te presenteren. Variërend van exposities, voorstellingen, muzikale optredens, kinderactiviteiten tot een grote optocht van liefst 60 oude voertuigen door heel Waterland. Bepaald exclusief mag het door de Rotary te organiseren vrijheidsdiner op de grens van Purmerend en Beemster worden genoemd.

Muziek aan de Middenweg

Erika Nannings programmeert al vanaf de prille start Muziek aan de Middenweg, dat op zondag 16 augustus wordt gehouden. Ondanks dat de gemeente Beemster de subsidiekraan dicht draaide, zijn Erika en een legertje aan vrijwilligers, en mede dankzij diverse sponsors, erin geslaagd Muziek aan de Middenweg te continueren. En hoe, want de derde zondag van augustus staan in steeds meer agenda's rood omcirkeld.

Purmerend onder Stoom

Kees Oudewortel nam alvast een voorschot op Purmerend onder Stoom, dat als onderdeel van de nazomerfeestweek in het weekend van 4 en 5 september in de binnenstad van Purmerend wordt georganiseerd.Daarna was het Sander Mook, manager van de unieke en fraaie nieuwe Markthal op de Koemarkt. Mook gaf aan met de hal een grote rol te willen spelen, zowel op het gebied van door hem te organiseren activiteiten als in de verhuur van de Markthal aan partijen. Met het implementeren van het regionale culinaire evenement Waterlands Gemaakt gaf hij alvast een schot voor de boeg.

H20

Vervolgens was het de beurt aan 'spraakwaterval' Sjaak Kuil van H20 Campus & Rabo esports stadium Amsterdam aan de Spinnekop in Purmerend. Een walhalla voor gamers, influencers en start-ups. Tien tegen een dat driekwart van de aanwezigen geen snars snapte van de taal en uitdrukkingen van Kuil, maar met zijn enthousiaste en aanstekelijke presentatie maakte hij overduidelijk dat Purmerend straks een internationaal topcentrum op het gebied van gamen is.

Laag Holland

Shirley Benoit, de nieuwe directeur van Bureau Toerisme Laag Holland, ging nadrukkelijk in op de aanstaande komst van het magazine Dagje Uit in Laag Holland. Dit in samenwerking met Rodi Media. De uitgever vormt voor deze gelegenheid de activiteitengids DagjePurmerend om. Shirley: "Wij geloven in het totaalproduct activiteiten in Laag Holland. Monnickendammers gaan graag naar een evenement in Purmerend en Beemsterlingen vinden het ook leuk om een keer naar Edam-Volendam te gaan."

Swim By Fight Cancer

Tot slot nam Spurd-directeur Jan Cor de Boer het woord en beeld. Samen met elf enthousiastelingen uit Purmerend en Beemster bereidt hij de Swim By Fight Cancer voor. Deze wordt op 30 augustus hoogstwaarschijnlijk in het water nabij de Nelson Mandelabrug/Kom gehouden. De dag moet verbindend werken voor hen die op enigerlei wijze zijn of worden geconfronteerd met kanker. Het ultieme doel is om geld bijeen te krijgen voor (nieuw) onderzoek naar kanker. Vergelijkbare initiatieven worden al gehouden in bijvoorbeeld Hoorn, Den Bosch, Haarlem, Amsterdam en Nijmegen.

Meer berichten