
De traditionele arm in coronatijd na het ondertekenen van de overeenkomst. V.l.n.r. Nico de Lange, Bert Meulenberg en Mario Hegger.
(Foto: Han Giskes)Stadspartij en Beemster Polder Partij bundelen krachten
PURMEREND/BEEMSTER - Op de grens van Beemster en Purmerend, voor oudgedienden nabij het aloude zwembadbruggetje over de Beemsterringvaart, ondertekenden Bert Meulenberg namens de Stadspartij Purmerend en Nico de Lange namens de Beemster Polder Partij, donderdagochtend een vergaande samenwerkingsdocument. Beide partijen blijven onafhankelijk van elkaar de belangen van de inwoners behartigen, maar gaan als Stadspartij-Beemster Polder Partij de verkiezingen in. Na de samensmelting van Purmerend en Beemster gaat de BPP op in de Stadspartij.
We kunnen nu als één blok verder, beide partijen op basis van gelijkwaardigheid
Door de fusie tussen Purmerend en Beemster worden voor deze gemeenten in november van dit jaar vervroegde gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Stadspartij Purmerend en de Beemster Polder Partij, die in beide gemeenten de grootste partij zijn, hebben besloten hieraan als één blokj deel te nemen.
De partijen zijn tot de conclusie gekomen dat het DNA goed bij elkaar aansluit. Het betreft geen fusie tussen beide partijen maar een samenvoeging waarbij de Stadspartij statutair blijft bestaan. De leden van de Beemster Polder Partij worden lid van de Stadspartij en zullen ook deel uitmaken van de nog te vormen kandidatenlijst. Als de nieuwe gemeente door de fusie officieel is bekrachtigd zal de Beemster Polder Partij zichzelf opheffen en zullen beide partijen als één partij doorgaan in de Purmerendse politiek.
Sterk verbonden
De partijen zien grote mogelijkheden om op deze wijze de inwoners van de grotere gemeente Purmerend nog beter van dienst te zijn. Zowel de Stadspartij als de Beemster Polder Partij zijn al jaren heel sterk verbonden met hun gemeente en dan vooral met de inwoners.
Geen versnippering
Bert Meulenberg ziet grote voordelen van de nieuwe samenwerking. “Er is in het politieke landschap sprake van grote versnippering. Door samen te gaan pareren we dit eventuele probleem. We kunnen nu als één blok verder, beide partijen op basis van gelijkwaardigheid. We hebben in de afgelopen periode veel gesprekken met elkaar gevoerd en vrijwel vanaf het begin bleken we qua DNA veel overeenkomsten te hebben. Dan zou het dom zijn als we deze stap niet zouden nemen”, aldus Meulenberg.
Goede match
Zijn collega Nico de Lange denkt er net zo over, al is er wat hem betreft nog een extra argument. “Als een gemeente eindigt, geldt dat in principe ook voor een lokale politieke partij. Dan is het logisch om te kijken of je kan aansluiten bij een partij die min of meer dezelfde ideeën heeft. We hebben gedurende twee jaar vele gesprekken gevoerd, ook met andere partijen. Gebleken is dat we het beste matchen met de Stadspartij. Dit is simpelweg de meest logische keuze”, reageert De Lange. De BPP kreeg bij de laatste verkiezingen 47% van alle stemmen in de polder.
‘We versterken elkaar’
Wethouder Mario Hegger, die als wethouder namens de Stadspartij in het college van B&W in Purmerend zit, was eveneens aanwezig bij de ondertekening. Hij spreekt van een positieve ontwikkeling. “We versterken elkaar en vormen straks één grote sterke partij. Ik zie dit als een belangrijke toevoeging voor Purmerend. Er is vanaf het begin van de gesprekken met de Beemster Polder Partij sprake geweest van een open houding naar elkaar toe”, verduidelijkt Hegger.
Als extra prettige bijkomstigheid noemt hij tot slot dat de partijen bestaan uit doeners. “Dat is ook een mooie overeenkomst. Vertegenwoordigers van beide partijen zitten er niet voor zichzelf, maar zijn constant bezig om iets voor de inwoners te betekenen. Het is geen toeval dat wij veel vrijwilligers leveren, die zich inzetten voor allerlei evenementen en activiteiten.”