Bezem door de middelenkast

REGIO - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vindt het belangrijk dat er hulp wordt geboden bij het verwijderen van verouderde of niet meer toegelaten middelen vanwege de risico's voor volksgezondheid en milieu. In de praktijk blijkt dat in sommige kasten op agrarische bedrijven nog een aantal overgebleven en tegenwoordig verboden gewasbeschermingsmiddelen op de plank staan. Ook beschikken inmiddels beëindigde bedrijven soms nog over middelen. Het opruimen van de middelenkast wordt vaak uitgesteld, ook omdat soms onduidelijk is hoe ze de middelen af moeten voeren. Met de actie willen we op een laagdrempelige en eenvoudige manier voor afvoer zorgen. Het onafhankelijk kennis- en adviesbureau CLM voert de actie samen met de gewasbeschermingsmiddelendistributeurs uit de regio uit.

Agrarische bedrijven kunnen zich kosteloos aanmelden voor de actie. Tijdens het bezoek loopt u samen met uw eigen gewasbeschermingsmiddelenadviseur de middelenkast door. Erwin Hoftijser, projectleider van de bezemactie (CLM) zegt hierover het volgende: 'We controleren de gewasbeschermingsmiddelenkast. Daarbij kijken we welke middelen nog gebruikt mogen worden en welke niet.' Om te voorkomen dat de bezemactie en controles door handhavers elkaar kruisen, stemmen we af met NVWA, Omgevingsdiensten en Hoogheemraadschap. Deze instanties zijn op de hoogte van de bezemactie.

Aanmelden 

De bezemactie is bedoeld voor álle agrarische bedrijven, inclusief loonwerkbedrijven, in het beheergebied van Hoogheemraadschap van Hollands-Noorderkwartier. Grote of kleine bedrijven, in alle sectoren, actief, in de afbouwende fase of al gestopt. Er is nog beperkt plek voor deelnemers. Aanmelden kan tot 15 maart 2019. De bezoeken vinden plaats in de periode tot en met 31 maart 2019. Aanmelden kan gemakkelijk via www.bezemdoordemiddelenkast.nl/hhnk. Binnen twee weken neemt een adviseur contact met u op om een afspraak te maken.

Yvette van der Does
Meer berichten