Er zijn 21 deelnemende kunstenaars: Jawek Kwakman, Galerie Art Expositions met zes exposanten, Babs Bannenberg, Marieke de Vree, Ruud Streefkerk, Yolanda Eveleens, Ems Willems, Josien Geerdink, Betty Paanakker, Meindert Regoort, Coco M. van Gent, Talitha Schiffer, Nicole Bannenberg, Nicole Bots, Paul Smulders en Albert Heijdens.
Er zijn 21 deelnemende kunstenaars: Jawek Kwakman, Galerie Art Expositions met zes exposanten, Babs Bannenberg, Marieke de Vree, Ruud Streefkerk, Yolanda Eveleens, Ems Willems, Josien Geerdink, Betty Paanakker, Meindert Regoort, Coco M. van Gent, Talitha Schiffer, Nicole Bannenberg, Nicole Bots, Paul Smulders en Albert Heijdens. (Foto: Ruud Streefkerk)

Kunstroute Beemster: de traditie met Pasen

  Cultuur

BEEMSTER - De Kunstroute Beemster wordt traditiegetrouw eer tijdens het paasweekend gehouden. Deze valt dit jaar op zondag 21 en maandag 22 april. De deelnemende kunstenaars zijn te bezoeken van 12.00 tot 17.00 uur. Het valt dit jaar samen met het 20-jarig jubileum van Droogmakerij de Beemster als UNESCO Werelderfgoed. Voor de Kunstroute Beemster een goede reden om met Pasen weer uit te pakken met een prachtige expositie.

Dit jaarlijkse culturele evenement trekt, door de deelname van professionele kunstenaars uit het hele land (in de afgelopen 10 jaar een 100-tal!), heel veel publiek dat niet alleen de kunst komt bewonderen, maar ook geniet van het unieke, weidse landschap van het Werelderfgoed.

De vier organiserende Beemster beeldende kunstenaars, stellen hun eigen atelier open en hebben ook dit jaar weer een groot aantal professionele collega-kunstenaars uit het hele land bereid gevonden om op diverse centraal gelegen en verrassende locaties hun werk aan het publiek te tonen.

In Zuidoostbeemster is een groot aantal kunstenaars te zien: in de Kapberg van B-D boerderij 'Sonnevanck' is spannende en kleurige Fractal Art van Jawek Kwakman te bewonderen en op loopafstand ertegenover, in de ruime bovenzaal van Kavel II, behorend bij de Golfbaan Beemster, presenteert Galerie Art Expositions het werk van maar liefst zes kunstenaars.

Gastexposanten

In Middenbeemster tonen zes gast exposanten en vier vaste deelnemers hun werk: In het Bezoekerscentrum zijn de verfijnde edelmetalen objecten van Babs Bannenberg te zien en in het hart van het erachter gelegen Museum Westerhem presenteert Marieke de Vree haar unieke, humoristische tassen. Op loopafstand, in de Leeghwater Ateliers, wonen en werken twee vaste deelnemers: Ruud Streefkerk toont er onder andere zijn uit losse kleurvlakjes opgebouwde schilderijen en Yolanda Eveleens fijnzinnige, poëtische kleuretsen.

Loopafstand

Weer op loopafstand, in de bovenzaal van restaurant Brasa, exposeert Ems Willems foto's van 'Frozen Flowers' en Josien Geerdink eveneens 'ijzig' glaswerk in 'pâte de verre' techniek. In de oude, zwartgeblakerde Smidse ertegenover heeft Betty Paanakker haar surrealistische bronzen beeldjes uitgestald. In Onder de Linden, schuin aan de overkant, tonen vaste deelnemers Meindert Regoort en Coco M. van Gent respectievelijk bijzondere houtobjecten en collages van hout. In de tuin van Museum Betje Wolff, zijn de architectonische gietbeelden van Talitha Schiffer te bewonderen.

In Noordbeemster exposeren vier gastexposanten: in de Doopsgezinde Vermaning toont Nicole Bannenberg in het project 'Weergaloos Weerloos' schilderijen van insecten en Nicole Bots verfijnde, kleurige keramiek. Even verderop, in de aardappelschuren van boerderij 'Fugit Hora', verbeeldt Paul Smulders de natuur in spannende 'alchemistische' schilderijen en heeft een oude bekende voor veel scholieren in de Beemster, muziekconsulent en theatermaker Albert Heijdens monumentale objecten in gemengde techniek opgesteld.

De route die Zuidoostbeemster, Noordbeemster en de dorpskern van Middenbeemster omvat, is compact en overzichtelijk en de elf locaties, die met de rode Kunstroute-banier aangegeven worden, zijn gemakkelijk op één dag te befietsen. Bij het Bezoekerscentrum, Middenweg 185 Middenbeemster, dat goed met openbaar vervoer te bereiken is, worden fietsen verhuurd. Tijdig reserveren: tel.0299-621826.

Routebeschrijving

Meer informatie op de website www.kunstroutebeemster.nl waar u ook uitgebreide informatie vindt over de deelnemende kunstenaars en hun werk. De routebeschrijving is vanaf de website uit te printen of verkrijgbaar bij het Bezoekerscentrum in Middenbeemster, alsook bij de VVV Purmerend, VVV Edam, VVV De Rijp en tijdens de route op de diverse locaties. Tevens is er tijdens de route voor een luttel bedrag een fraaie catalogus te verkrijgen.

Yvette van der Does
Meer berichten