Wordt oude kaasmakerij een Experience?

Algemeen
CONO krijgt nieuwe bestemming, de artist impression.
CONO krijgt nieuwe bestemming, de artist impression. Foto: aangeleverd

BEEMSTER - Bezoekers in De Beemster zijn vaak nog op zoek naar het Werelderfgoed. "Waar kunnen we De Beemster zien?" is de meest gestelde vraag. "De Beemster polder is een bijzondere plek in Nederland en het zou mooi zijn als meer mensen dat gaan ervaren. Het werelderfgoed, het unieke landschap, koeien in de wei, kaas en in de lente tulpen. Holland op z'n mooist, met bovendien een heel mooi verhaal", aldus Wim Betten, directeur van CONO Kaasmakers. CONO Kaasmakers is in overleg met gemeente over de realisatie van een trekpleister aan de Rijperweg.

Bakstenen gebouw in volle glorie restaureren

"Het bakstenen gebouw van onze oude kaasmakerij zal in volle glorie worden gerestaureerd. Het is een mooi voorbeeld van jaren 30 architectuur met bijna 100 jaar historie. Hier gaan we de verhalen vertellen van De Beemster, onze duurzame melkveehouderij en over kaasmaken natuurlijk. Wist u dat Beemsterling Wouter Sluis in de 19e eeuw de grondlegger was van onze manier van kaasmaken?", vervolgt een enthousiaste Wim Betten. "Maar eerst gaan we 75 procent van de huidige bebouwing afbreken. Dit land geven we terug aan de polder als weiland."

Werelderfgoed

De afgelopen 2 jaar is samengewerkt met de gemeente om te bekijken of dit project voor De Beemster als UNESCO werelderfgoed genoeg waarde toevoegt om verandering van het bestemmingsplan te rechtvaardigen. Bij de bouw van de nieuwe kaasmakerij van CONO is afgesproken dat het oude perceel in zijn geheel weiland zou worden. De gemeente is als siteholder verantwoordelijk voor het behoud en beheer, maar ook voor educatie en zichtbaarheid van het werelderfgoed.

Zorgvuldige procedure

De cultureel-historische waarde van De Beemster polder is sinds de droogmaking verbonden met de melkveehouderij en kaasmaken. De toetsing van de plannen van CONO Kaasmakers wordt de komende zes maanden uitgewerkt middels een intentieovereenkomst tussen CONO en de gemeente Beemster. De gemeente Beemster heeft een aantal strikte voorwaarden gesteld aan deze ontwikkeling. Bij een positieve uitkomst wordt de route naar vergunning in een anterieure overeenkomst vastgelegd, zodat de zorgvuldige procedure met toetsing van de ontwerpen en het bestemmingsplan wordt voortgezet.

Saskia van der Valk, projectleider bij CONO: " Er zijn zoveel prachtige verhalen in De Beemster. Van families, boeren, gebouwen, het werelderfgoed, kaasmaken… Experience is beleving: zien, horen, ruiken en proeven natuurlijk, zo brengen we deze verhalen tot leven. Vanzelfsprekend zoeken we samenwerking met VISIT Beemster, het Historisch Genootschap Beemster en ondernemers en Beemsterlingen die hun kennis en enthousiasme willen delen. Net als bij de bouw van de nieuwe CONO Kaasmakerij organiseren we informatiebijeenkomsten om met belanghebbenden in gesprek te gaan. Ook online zal de informatie beschikbaar komen." Directeur Wim Betten: "Een succesvolle samenwerking is de basis voor de Beemster Experience."