Boswerkzaamheden in middengebied Schoorlse Duinen

Nieuws
Dit voorjaar hebben de boswachters de dennenbomen geselecteerd en voorzien van een stip. (Foto: aangeleverd)
Dit voorjaar hebben de boswachters de dennenbomen geselecteerd en voorzien van een stip. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

SCHOORL - Staatsbosbeheer gaat vanaf medio oktober in het middengebied van de Schoorlse Duinen dunnen en ruimte maken in het bos. Bomen worden gezaagd en ook worden grote machines ingezet. Op de open plekken die ontstaan krijgen inheemse boomsoorten als eik, berk en lijsterbes de kans zich te ontwikkelen. Zo ontstaat een meer gevarieerd en gemengd bos. Dit zorgt voor meer planten- en diersoorten en maakt het bos minder kwetsbaar voor aantasting door ziekte en brand.
Deze reguliere boswerkzaamheden nemen enkele maanden in beslag en kunnen plaatselijk voor overlast zorgen. Het gebied blijft gewoon toegankelijk. Wel kunnen tijdelijk paden zijn afgesloten. Dit staat ter plekke duidelijk met bordjes aangegeven. In het weekend vinden er geen werkzaamheden plaats. De bossen in de Schoorlse Duinen bestaan op dit moment voornamelijk uit zwarte den (Corsicaanse en Oostenrijkse den) van dezelfde leeftijd. Hierdoor is er weinig variatie en is het aantal planten- en diersoorten beperkt. Staatsbosbeheer verwijdert daarom dennenbomen om ruimte te maken voor andere soorten. Takken en dood hout blijven achter in het bos omdat onder andere insecten hiervan profiteren.

Loofbomen

Dit voorjaar hebben de boswachters de dennenbomen geselecteerd die ruimte moeten maken voor loofbomen. Die zijn voorzien van een stip. Daarbij is rekening gehouden met de dieren en planten die in het bos leven en broeden, zoals bijvoorbeeld mierennesten en nesten van roofvogels. Bomen die blijven staan, krijgen een rood-wit lint. Tijdens de werkzaamheden is er dagelijks een ecoloog aanwezig die toeziet op de werkzaamheden.
Kijk voor meer informatie over deze en andere werkzaamheden in de Schoorlse Duinen op schoorlseduinen.staatsbosbeheer.nl.