Enquete gemeente uitgezet over busvervoer in de regio

Algemeen
Voldoet het openbaar vervoer aan uw wensen? Laat het weten aan gemeente Beemster!
Voldoet het openbaar vervoer aan uw wensen? Laat het weten aan gemeente Beemster! (Foto: Yvette van der Does/RM)

BEEMSTER - Wat vinden reizigers in gemeente Beemster belangrijk? Gemeente Beemster heeft een online enquête uitgezet over het busvervoer in de regio Zaanstreek-Waterland (Beemster/Purmerend, Zaanstad en Amsterdam). De gemeenteraad vindt het belangrijk dat inwoners van Beemster kunnen meepraten over wat zij belangrijk vinden aan busvervoer. Dat kan bijvoorbeeld gaan over punctualiteit (rijdt de bus op tijd?), maar ook over goede aansluitingen, het comfort in de bus en de vriendelijkheid van het personeel. De enquête is in te vullen op www.beemster.net/bus.

Naast de online enquête kunnen reizigers ook hun mening geven tijdens een avond in het stadhuis van Purmerend op maandag 4 maart, van 19.00 tot 21.00 uur. Een vertegenwoordiger van de Vervoerregio vertelt dan meer over het proces en wat er met de uitkomsten gedaan wordt. Vervolgens gaat het gesprek in kleinere groepjes over het busvervoer op wijkniveau en binnen de verschillende dorpen in Beemster.

Resultaten enquête

De opbrengst van de enquête en van de avond op 4 maart wordt door de gemeenteraad aangeboden aan de Vervoerregio Amsterdam. Zij kijken goed naar wat reizigers belangrijk vinden en als het mogelijk is, nemen ze het mee in de uitvraag aan de vervoerders. Hierbij worden niet alleen de uitkomsten van Beemster meegenomen, maar de inwoners van andere steden (van de regio Zaanstreek-Waterland) hebben ook inspraak. De Vervoerregio maakt vervolgens afwegingen: waar is behoefte aan en wat is haalbaar?

Aanbesteding

De Vervoerregio Amsterdam sluit elke 10 jaar een nieuw contract af met een vervoermaatschappij, bijvoorbeeld EBS of Connexxion, over het busvervoer in een bepaalde regio. Dit loopt via een aanbesteding en wordt een concessieverlening genoemd. Vervoermaatschappijen kunnen inschrijven op zo'n aanbesteding. Degene met het beste aanbod wint de concessie en krijgt daarmee het recht om het busvervoer in een bepaalde regio te verzorgen. De voorbereiding voor een nieuwe aanbesteding en bijbehorend busvervoer is net gestart. Het nieuwe busvervoer gaat rijden in december 2021.