'Het begon met de vierdaagse in Nijmegen' - 100 of 105 kilometer wandelen in 24 uur

Nieuws
Dirk-Jan wandelde meerdere tochten van 100 kilometer en heeft alweer zin in de 100 van Leeghwater! (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Dirk-Jan wandelde meerdere tochten van 100 kilometer en heeft alweer zin in de 100 van Leeghwater! (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) rodi.nl

ZUIDSCHERMER - De een zoekt het in de beklimming van de Kilimanjaro, de ander fietst in een paar weken naar Santiago de Compostela. Weer een ander gaat bungeejumpen vanaf de Macau Tower in China. Echter, dichter bij huis staat er ook een uitdaging op stapel. Wie loopt hem uit? De 100 van Leeghwater... Tussen vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus kunnen wandelaars die hun grenzen willen opzoeken meedoen aan deze tocht. Die gaat door de Schermer- en Beemster-polder en het is de bedoeling om in 24 uur binnen te zijn. Deelnemer/organisator Dirk-Jan Ton en organisator Leo Koning kwamen naar de redactie om te vertellen over de tweede editie van deze bijzondere wandelroute. Burgemeester Joyce van Beek (gemeente Beemster) geeft vrijdagavond 3 augustus om 20.00 uur het startschot op het plein bij de kerk in Zuidschermer. Dat is het start- en eindpunt.
De wandeling gaat door het gebied Schermer/Beemster en tikt ook Alkmaar en Purmerend aan. De tocht is vernoemd naar Leeghwater, die Beemster (1612) en Schermer (1635) liet droogmaken, wat eveneens een flinke uitdaging was. Naast het fysieke zwoegen krijgen wandelaars ook allerlei schoon op het gebied van natuur, architectuur en cultuur te zien, mits ze hun ogen goed de kost geven. "Vele weidevogels, werelderfgoed Beemster, de kaasmarkt van Alkmaar, het culturele Middenbeemster, monumentale panden in De Rijp en de Eilandspolder, wat een bijzonder natuurgebied is", somt Leo op.
De deelnemers hebben 24 uur de tijd om de tocht uit te lopen. Het begint vrijdag 3 augustus om 20.00 uur en duurt tot zaterdag 4 augustus 20.00 uur. Dat is bewust zo gepland. Leo: "De avond en nacht zijn toch altijd het zwaarst. Die komen nu eerst, zodat de wandelaars daarna in het licht lopen." Om het certificaat te bemachtigen, hét bewijs dat ze de tocht succesvol hebben uitgelopen, moeten de wandelaars veertien stempels zien te scoren. "Vrijwilligers delen deze bij veertien horecagelegenheden in de deelnemende dorpen uit. Natuurlijk kunnen de wandelaars hier wat nuttigen of gebruik maken van het toilet. Ook hebben we als stichting vier eigen posten, maar daar kunnen deelnemers niet stempelen. Verzorging in de vorm van EHBO, eten, drinken, water en hesjes voor in het donker is aanwezig. Bewegwijzering ook, al dan niet via een app."
Leo verwacht veel meer mensen dan vorig jaar. De teller staat tijdens het interview (29 juli, red.) al op meer dan 80, met op dat moment nog drie weken te gaan. Daarmee was de vorige editie in deelnemers al voorbijgestreefd. "We hebben zelfs tien Belgen en een Duitse deelnemer."

Hoe het begon

Hoe startte het bijzondere idee van deze tocht? "Het begon met de vierdaagse in Nijmegen", vertelt Dirk-Jan. "Daar zag ik een deelnemer in een shirtje van de 100 kilometer in België lopen. 'Wat is dat', vroeg ik me toen af." De interesse van Dirk-Jan was geprikkeld en hij liep de tocht drie keer met een aantal vrienden. "Als je 100 kilometer achterelkaar gewandeld hebt, denk je: het is klaar zo. Daarna gaat het echter toch weer kriebelen. Het is een uitdaging om je grenzen op te zoeken, bijna een soort verslaving. Je legt allerlei nieuwe contacten. Mensen die je bij andere tochten ook weer tegenkomt."
'Dat moesten we zelf maar eens organiseren', dacht Jan de Reus, die initiatiefnemer werd, toen. Hij wandelde ook in België mee. Er kwam een stichting, '100 van Leeghwater', die officieel bij de wandelbond werd aangesloten. Leo kwam erbij via een oproep van Dirk-Jan om meer mensen bij de organisatie te krijgen. Leo: "Ze zochten iemand die affiniteit met wandelen en organiseren heeft. Ik ben gepensioneerd en heb ervaring met het organiseren van schaatstochten."
Burgemeester Joyce van Beek (gemeente Beemster) geeft vrijdag 3 augustus het startschot op het plein bij de kerk in Zuidschermer. Dat is het start- en eindpunt. Inschrijven voor de 100 of 105 kilometer kan tot zondag 29 juli via de website 100vanleeghwater.nl, waar ook meer informatie te vinden is en de doorkomsttijden weergegeven zijn. "Dat is voor vrienden en familie om deelnemers te kunnen begroeten. Natuurlijk zijn er verschillen tussen de langzaamste en de snelste wandelaar. Hoe verder in de tocht, hoe groter de tijdsverschillen", legt Leo uit.