Kunstenaars Jannie van der Wel en Peter Kromhout in Dorpskerk

  Nieuws
Werk van Jannie van der Wel (Foto: Jannie van der Wel)
Werk van Jannie van der Wel (Foto: Jannie van der Wel) (rodi.nl)

GROOTSCHERMER - Zaterdag 4 augustus start de derde, en tevens laatste, expositie van deze zomer in de Dorpskerk Grootschermer. Dit keer exposeren keramiste Jannie van der Wel en Peter Kromhout met zijn schilderijen. De expositie wordt op 4 augustus om 16.30 uur officieel geopend door Caroline Boot. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.
Jannie van der Wel studeerde in 1987 af aan de lerarenopleiding te Rotterdam als docent handvaardigheid. Daar ontdekte ze de vele mogelijkheden van klei. Bij Peter Terwiel volgde zij draai- en glazuurlessen en om zich verder te ontwikkelen in verschillende stooktechnieken volgde zij diverse workshops. Jannie van der Wel maakt objecten die zij meestal opbouwt uit plakken klei. De objecten verwijzen naar de architectuur en naar de natuur uit haar omgeving, maar ook uit andere landen. Kenmerkend voor Jannie’s werk is het lijnenspel en het contrast tussen gladde en ruwe vlakken. Ze vindt het een uitdaging om uitvoerig te experimenten met diverse stooktechnieken, zowel raku en naked raku, maar ook steengoed. Ook maakt Jannie buitenobjecten, gedenktekens en grafmonumenten.

Realiteit herkenbaar

Op de schilderijen van Peter Kromhout is de zichtbare realiteit meestal herkenbaar. De boventoon wordt gevoerd door expressieve lijnen en vormen in warme en levendige kleuren. De natuur vormt voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron. Als bioloog/schilder geeft hij haar in haar vele facetten weer. Vaak staan dieren of mensen centraal: geen uitgewerkte portretten, maar sfeervolle weergaven waarin hij een verbinding weet te leggen tussen gevoel en werkelijkheid.
Zo blijven de schilderijen met vogels een constante in zijn werk. Het gaat hem vooral om de uitdrukking van de vogels, de weergave van een houding, het treffen van een sfeer en niet primair om een naturalistische weergave van de dieren. Ook het waterleven boeit hem; boten scherend over het water, het schuim opspattend. Wind en water staan hierin centraal.
De expositie duurt van 4 augustus t/m 2 september en is elke zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur, evenals de monumentale dorpskerk, vrij te bezichtigen aan het Zuideinde 5. De werken zijn te koop, een deel van de opbrengst is voor het onderhoud van de kerk. Voor meer informatie zie www.dorpskerkgrootschermer.nl.

Meer berichten