Gemoedelijke sfeer is grote kracht van AB Beemster Trekkertrek

Nieuws
AB Beemster Trekkertrek. (Foto: Cees Bandt)
AB Beemster Trekkertrek. (Foto: Cees Bandt) rodi.nl

MIDDENBEEMSTER - De Beemster Feestweek is in volle gang. Afgelopen zaterdag was deAB Bemster Trekkertrek, een kofferbakmarkt en een gezellige kermis. De traditionele optocht met de kinderen en het dweilorkest was druk bezocht. Burgemeester Joyce van Beek was bij de opening aanwezig en knipte een lint door.


Door Stichting Beemster Gemeenschap

Zwarte rookpluimen, ronkende motoren en wielen die van de grond komen. De AB Beemster Trekkertrek op zondag 22 juli belooft weer een spectaculair evenement te worden. Maar vooral een gezellig evenement. Mede-organisator Marcel Doets: “De trekkertrek is leuk voor oud én jong. Er hangt altijd een prettige sfeer en voor het eerst zit er een kofferbakmarkt bij.”
Autocrossterrein

De trekkertrek wordt om het jaar gehouden op het autocrossterrein aan de Rijperweg en maakt deel uit van de Beemster Feestweek. Ook dit jaar biedt de commissie Beemster Trekkertrek van de Stichting Beemster Gemeenschap een programma vol variatie en spektakel. Op twee banen wordt gereden in de standaard-, sport- of truckklasse, en daarnaast is er een buitenklasse. De deelnemers moeten een sleepwagen van meer dan 20 ton over 100 meter verplaatsen. Het gewicht schuift onderweg naar voren en daardoor wordt het steeds moeilijker om vooruit te komen. Voor het publiek is dat een mooi schouwspel.
Marcel Doets: “Ja, dat geweld van zo’n trekker. De zwarte rookpluimen. De wielen die onder het gewicht scheef gaan staan of omhoog komen. Het publiek vindt het altijd weer prachtig om te zien. En het vergt ook iets van de berijders. Het komt echt aan op stuurmanskunsten.”
Publiekstrekker

Doets is één van de initiatiefnemers achter deze ‘krachtsport’. Toen het hoofdbestuur van de Beemster Gemeenschap in 2005 een aantrekkelijke invulling van de eerste zondag van de Beemster Feestweek zocht, kwam hij met het idee om een trekkertrek te houden. Hij kende het fenomeen uit het oosten van het land en dichtte een soortgelijk evenement een grote kans van slagen toe in de Beemster. Hij had het goed ingeschat. De eerste keer kwamen niet minder dan 3.000 belangstellenden kijken en nog steeds brengt de trekkertrek veel toeschouwers op de been.
Eén grote reünie
“De grote kracht van de trekkertrek is de ontspannen, gemoedelijke sfeer die hier hangt”, stelt Doets. “Eigenlijk is het één grote reünie. Iedereen helpt elkaar ook. Bijvoorbeeld als een deelnemer problemen met zijn trekker heeft. Er is geen onderlinge strijd. Het is gewoon gezellig.”

AB Beemster Trekkertrek. (Foto: Cees Bandt)
AB Beemster Trekkertrek. (Foto: Cees Bandt)