Strijkinstrumentenmaker Bart Poel exposeert in Museum Jan Boon

  Nieuws
Bart Poel. (Foto: Museum Jan Boon)
Bart Poel. (Foto: Museum Jan Boon) (rodi.nl)

DE RIJP - Strijkinstrumentenmaker Bart Poel uit Graft (26) exposeert in de maand augustus in Museum Jan Boon in De Rijp. Hij neemt het stokje over van plaatsgenoot Guus van Velthuijsen, die samen met vriendin Laura Bosman in juli meubelen tentoonstelde. Bart, zelfstandig restaurateur, laat voorbeelden van zijn werk en werkwijzen zien. Zondag 5 augustus luiden celliste Mariette Gort en violist Joep van Beijnum de opening in met muziek.
Bart Poel is de vierde exposant in de reeks lokale kunstenaars en ambachtsmensen die dit jaar hun werk in Museum Jan Boon tonen. Vanaf zaterdag 4 tot en met zondag 26 augustus is de tentoonstelling zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Zondag 5 augustus om 16.00 uur luiden celliste Mariette Gort en violist Joep van Beijnum de opening in met muziek.
Bart volgde de Internationale Lutherie School Antwerpen en werkte als restaurateur in Brussel en Duitsland. Bij een bedrijf in Dordrecht optimaliseert hij drie dagen per week bestaande instrumenten. Daarnaast heeft hij met een gitaarbouwer een atelier voor restauratie en nieuwbouw van violen en cello's in Haarlemmerliede.
Aanvankelijk leerde Bart voor meubelmaker. In het werk-/leertraject kwam hij terecht bij een orgelbouwer. Daar werd hij gegrepen door de schoonheid van het maken van muziekinstrumenten. Bart speelde al gitaar en piano en besloot aanvankelijk voor gitaarbouw te kiezen. De opleiding bood ook cello- en vioolbouw aan. Dat leek hem nog interessanter. Bart nam celloles, dat bij onze zuiderburen bijna volledig wordt gesubsidieerd door de overheid. Hij blijft amateurmuzikant. "Beroepsmuzikanten moeten altijd streven naar perfectie. Dat kan ik niet op het gebied van spel, maar wel in het bouwen van strijkinstrumenten."
Museum Jan Boon is gevestigd in Het Walhuis. De ingang van het museum bevindt zich aan de Rechtestraat, tussen de percelen 146 en 148. De entree is gratis, met eveneens gratis Jan Boon-wandelroute, zolang de voorraad strekt. Meer informatie op www.museumjanboon.nl. Actuele informatie is te vinden op de Facebook-pagina 'Museum Jan Boon'.

Meer berichten