Betje Wolff film genomineerd op filmfestival - Poëtische film voor het Betje Wolff museum tijdens Film bij th

  Nieuws
Auteur Bregje Hofstede in de film 'Betje Wolff, een feministe in de Beemster’'. (Filmstill: HGB)
Auteur Bregje Hofstede in de film 'Betje Wolff, een feministe in de Beemster’'. (Filmstill: HGB) (rodi.nl)

VLISSINGEN/MIDDENBEEMSTER - Het filmfestival voor film en literatuur 'Film by the sea' in Vlissingen, heeft de film Betje Wolff, een feministe in de Beemster geselecteerd. De film wordt van 7 tot en met 16 september enkele malen in een van de festivalbioscopen vertoond.
De achttiende eeuwse schrijfster Betje Wolff heeft zowel geschiedenis met Middenbeemster als met Vlissingen. Wolff werd in Vlissingen verliefd op een soldaat, voordat ze werd uitgehuwelijkt aan dominee Adriaan Wolff uit de Beemster. De Beemster is vruchtbare grond voor Nederlandse literatuur. De belangrijkste Nederlandse schrijfster uit de achttiende eeuw, Betje Wolff, bloeit hier op en in de achttien jaar dat Betje in de Beemster woont publiceert ze meer dan 20 boeken. Ze mengt zich met haar scherpe pen in politieke discussies. Daarna werkt ze samen met levensgezel Aagje Deken aan een omvangrijk literair oeuvre, met onder andere de brievenroman Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart.

Beemster

Betje Wolff (1738-1804) is 21 als ze in Middenbeemster komt wonen. Ze wordt uitgehuwelijkt aan dominee Adrianus Wolff, die dertig jaar ouder is. Hun woonhuis, een pastorie, is bewaard gebleven. Betjes schrijfkamer op zolder is nog intact. Hij maakt nu deel uit van het Betje Wolff museum in Middenbeemster. Dat is tegenwoordig een inspiratiebron voor vrouwen die hun eigen weg gaan. Betje Wolff is een van de eerste schrijfsters in Nederland die over de opvoeding van meisjes publiceert. Ze moeten met meer zelfvertrouwen worden opgevoed, vindt ze. Dat is voor haar tijd behoorlijk feministisch én vooruitstrevend. Betje Wolff verwoordt in haar boeken de tijdgeest van De Verlichting waarin zelfstandig denken en de eigen ontwikkeling centraal staan.
Stormvogels

Voor de film verdiept de jonge schrijfster Bregje Hofstede zich in het leven van haar leeftijdsgenoot uit de achttiende eeuw. Ze bezoekt het museum en hoort de verhalen. Zoals over haar verhoudingen met mannen én vrouwen. Bregje schrijft een literaire impressie over de stormvogels in Betjes hoofd.Vertoningen
De film Betje Wolff, een feministe in de Beemster (27 minuten) draait permanent in het museum. De literaire bijdrage Stormvogels is gepubliceerd in een klein boekje.
Het Betje Wolffmuseum bevindt zich aan Middenweg 178 in Middenbeemster. Kijk voor meer informatie op www.historischgenootschapbeemster.nl.

Meer berichten