Is het fruit nu echt zo klein dit jaar? - Collectieboomgaard POMologische Vereniging open voor publiek

  Nieuws
Open dag bij de POMologische Vereniging. (Foto: POMologische Vereniging NH)
Open dag bij de POMologische Vereniging. (Foto: POMologische Vereniging NH) (rodi.nl)

MIDDENBEEMSTER - De collectieboomgaard van de POMologische Vereniging NH in Middenbeemster is zaterdag 1 en zondag 2 september open voor publiek. Met eigen ogen is te zien wat de gevolgen van de langdurige, gortdroge zomer voor het fruit zijn. Zijn de appels en peren, net als de pruimen, ook kleiner?
Wat volgens de POMologische Vereniging in elk geval klopt, is dat de vruchten dit jaar zeker twee weken eerder rijp zijn. Het fruit van de rassen die al eerder rijp waren is geplukt en gekoeld en de POMologische Vereniging stelt dit tijdens de open dagen tentoon. Zolang er plek is, kan iedereen aan de proeftafels in de boomgaard aanschuiven. In principe kunnen bezoekers alle beschikbare, rijpe rassen onder deskundige begeleiding proeven. De vruchten zijn dit jaar volgens de POMologische Vereniging door de overdadige zonneschijn heerlijk zoet. Wie dat wil, kan meteen een jonge boom van het gewenste ras bestellen. Levering volgt dan eind november 2018.
Deskundigen achter de kramen kunnen alle vragen over fruit, ziekten en plagen, snoeien en enten beantwoorden. Wie de naam van zijn fruit niet (meer) weet, kan zelf tussen de ruim driehonderd rassen in de boomgaard op zoek gaan of hulp vragen aan de determineerders. Er moeten dan wel minimaal vijf rijpe vruchten beschikbaar zijn.
Voor de jeugd zijn er spelletjes en natuurlijk mogen de kinderen ook meedoen met het proeven van het fruit. De culinaire groep legt uit wat allemaal met fruit te doen is. Ook kunnen mensen hier gratis van allerlei lekkernijen proeven. Bovendien is er een aantal kramen met natuurgerelateerde producten, zoals onder andere meel van molen De Nagtegaal en zelfgemaakte honing.
De open dagen zijn zaterdag 1 en zondag 2 september van 10.00 tot 16.00 uur. De locatie is Volgerweg 26 (hoek Middenweg) in Middenbeemster.

Meer berichten