Open monumentendag ook bij Fort bij Spijkerboor

  Nieuws
Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland. (Foto: Natuurmonumenten)
Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland. (Foto: Natuurmonumenten) (rodi.nl)

WESTBEEMSTER - Door heel Nederland gaan zondag 9 september tientallen landhuizen, kastelen, molens, forten, boerderijen en eendenkooien van Natuurmonumenten open die de rest van het jaar gesloten zijn voor het publiek. Het is dan immers Open Monumentendag. Die zondag opent Natuurmonumenten ook de deuren van Fort bij Spijkerboor in Westbeemster.
Fort bij Spijkerboor is het grootste fort van de Stelling van Amsterdam en heeft volgens Natuurmonumenten bijzondere verhalen. Tijdens de rondleiding laten de gidsen bezoekers de kookketels, munitiekamers en het draaikoepelgeschut zien. Bovenop het fort hebben mensen zicht over de polders, die bij oorlogsdreiging onder water konden worden gezet. De gids vertelt er alles over. Klap op de vuurpijl is een bezoek aan de dubbelloops geschutskoepel, de enige in Nederland. Het complete overzicht van locaties en activiteiten staat op: www.natuurmonumenten.nl/OpenMonumentendag. Daar zijn ook kaarten voor activiteiten te bestellen. De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van het Europese jaar van het culturele erfgoed, met als hoofdthema de uitwisseling van cultuur, kennis en bouwkunst in Europa.
Natuurmonumenten beschermt en onderhoudt ongeveer 2600 historische bouwwerken. Bijna 500 daarvan hebben de monumentenstatus, waaronder 265 boerderijen en woonhuizen, 36 kastelen en landhuizen, 20 molens en 15 forten. Ook monumentale bruggen, tuinbeelden, hekken en grenspalen behoren tot het Nederlandse erfgoed in beheer bij Natuurmonumenten. Dit is een vereniging van ruim 719.000 leden en donateurs en meer dan 200.000 kinderen die lid zijn van OERRR. Zij delen een gezamenlijk doel: het behoud van natuur in Nederland. Daarom beheert Natuurmonumenten 371 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 107.000 hectare.

Meer berichten