'Met één euro kunnen we al 15 kilometer rijden' - Tanja en Paul Noppers steunen Gambia met sponsorau

  Nieuws
Tanja en Paul met de wagen die hen naar het West-Afrikaanse Gambia moet brengen. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)
Tanja en Paul met de wagen die hen naar het West-Afrikaanse Gambia moet brengen. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media) (rodi.nl)

REGIO - 'Wat zullen we met die Ford Maverick doen'. Dat dacht Paul Noppers dit jaar op een winterdag, zittend op de bank van zijn woning in het Tsjechische Skalná. Al internettend kwam hij het sociale project 'Antwerp-Banjul The Challenge' tegen. Oftewel, met een auto of motor overland vanuit Antwerpen naar Banjul, hoofdstad van Gambia, rijden. Het doel: via veiling van de auto en sponsoring geld ophalen om dit Afrikaanse land te steunen. Dat zijn drie vliegen in één klap: ze kunnen wat doen voor Gambia, de auto heeft weer een functie en kan eenmaal op bestemming via de veiling ook nog geld opleveren. Zo start zaterdag 6 oktober het avontuur voor Paul en zijn vrouw Tanja, die elke twee weken een column in Schermer Beemster op Zondag schrijft.
De reis begint niet in België, maar in Skalná, het Tsjechische stadje waar Tanja en Paul zich jaren geleden vestigden. Paul werkte als grondwerktuigkundige bij KLM op Schiphol en vervolgens als MOO'er (Maintanance Operation Officer), een leidinggevende functie. Hij haalde er echter meer voldoening uit om in zijn vrije tijd mooie dingen te creëren. Het duo ontdekte tijdens een vakantie een bouwval in Skalná en Paul wist het: die ga ik opknappen. Tanja zegde haar baan als wiskundedocent op, Paul stopte bij Schiphol. Het huis in Beets werd verkocht, maar het koppel moest nog vier jaar op een camping in Ursem, Noord-Holland, overbruggen voor ze echt aan de slag konden. Dit was nodig om te besparen voor de verbouwingen. Jarenlang werkten ze daarna hard aan hun woning, die nu steeds meer 'af' begint te worden. "Nu onze verbouwingen zo ver zijn dat we meer tijd hebben", legt Tanja uit, "kunnen we wat anders doen."

Voorbereidingen

Paul knapte de Maverick helemaal op, beplakte hem met stickers en logo's en maakte hem zo klaar voor 'The Challenge'. Zodra Tanja en Paul de 800 kilometer van Skalná naar Antwerpen hebben afgelegd, begint het allemaal echt. Via Frankrijk en Spanje steken ze over naar Marokko en gaat het verder via Mauritanië en Senegal naar eindbestemming Gambia. Het is een reis van een slordige 8.000 kilometer en die wordt best spannend. Tanja: "We rijden 800 kilometer langs de kust van Senegal in militair konvooi. Dit omdat Al Qaeda hier nog actief is. Bovendien zijn er mijnen. We voelen ons echter veilig en er is in 21 jaar Challenge nog nooit wat gebeurd." Een andere uitdaging vormen de landsgrenzen in Afrika. Het passeren daarvan kan best moeizaam gaan.
Tanja en Paul betalen hun reis helemaal zelf. Van de brandstof, het opknappen van de wagen, de inentingen tot alle benodigdheden. Bovendien hebben ze een tentje, kussens en matrassen mee om te besparen op de overnachtingen en zo meer voor het goede doel over te houden. Het project dat zij steunen, is het realiseren van een waterpomp in Genieri. Dit dorp ligt in de regio Lower River in Gambia, op ongeveer 160 kilometer van hoofdstad Banjul. "We hebben gekozen voor de waterpomp, omdat water een eerste levensbehoefte is. Veel mensen in Gambia beschikken niet over schoon drinkwater", zegt Tanja. "Gambia is een politiek stabiel land, maar het contrast tussen het binnenland en de toeristische gebieden aan de kust en de grote steden is groot. We gaan zelf naar het land, omdat we zeker willen weten dat elke euro goed terechtkomt", vult Paul aan. Als Tanja en Paul in Banjul zijn aangekomen, laten ze hun Maverick veilen, waarna ze na controle of alles goed is gegaan, huiswaarts keren. De opbrengst van de veiling is uiteraard voor het project.
Sponsoren

Wie Tanja en Paul wil sponsoren, kan dat doen via rekeningnummer NL37 RABO 0332 5019 06. Bedrijven krijgen voor minimaal 250 euro een mooie sticker op de auto. Tanja: "Elke euro is er één! Met één euro kunnen we bijvoorbeeld al 15 kilometer rijden." Tanja en Paul zijn te bereiken via tel.: 00420776012756 en per e-mail, via: paulnoppers@gmail.com. Meer informatie op: www.antwerpenbanjul.com.

Meer berichten